Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић говорио је о најавама ригорозних контрола меса из увоза.
Исти је прошле године износио више од 50.000 тона у Србији, те је министар навео да за све намирнице животињског порекла мора да се зна порекло, кроз које земље је пошиљка прошла, где ће бити складиштена и како ће бити коришћена.
- У том сегменту је било пропуста, а недавно смо у региону имали болести слинавке и шапа због чега је додатно морао да се направи ред - навео је он за РТС.
Министар додаје и да ће будућим правилником морати да се утврди величина натписа везаног за податак о томе колико је месо старо.
- Тиме нећемо забранити конзумирање меса из иностранства. Једино где смо слаби у пољопривреди јесте свињарство и свињско месо морамо да увозимо. Иначе, увозимо замрзнуто месо за прераду, а са свежим добро стојимо. Када свеже месо стигне из увоза, његова старост је седам до десет дана. То ће морати све да се истакне. Потрошач бира да ли ће купити месо старо један или два дана по вишој цени, или увозно које је старо недељу дана или више, а ми ћемо тражити да се то све декларише - каже Гламочић.
Министар додаје и да је извоз домаћих пољопривредних производа већи за десет одсто у односу на претходну годину.
- Ако упоредимо прва три месеца ове године са прва три месеца претходне, извоз је већи за 11 процената. Темпо је добар, прошле године смо имали суфицит од 1,2 милијарде евра у разлици између извоза и увоза. Нажалост, и даље извозимо највише житарице и воће, али је план да више идемо на производе прерађивачке индустрије, односно, да продајемо производе са додатном вредношћу - казао је Гламочић.
biznis.kurir.rs/Beta