Министарка културе у разговору са женама Чајетине и Златибора (видео)

маја г.

Министарка културе у Влади РС, Маја Гојковић, јуче је у хотелу "Палисад" на Златибору разговарала са женама Чајетине и Златибора. Овом приликом она је нагласила да су жене важна снага у даљем развоју државе и да данас захваљујући добрим законима има све више жена у политици и на важним местима где се доносе одлуке. Било је такође речи о унапређењу њиховог положаја  у овом крају у свим сегментима, као и у области културе.

Министарка културе у Влади РС, Маја Гојковић, јуче је била у посети општини Чајетина. У хотелу „Палисад“, где су је дочекали председник општине Чајетина и председник СО Чајетина,  одржано је дружење са женама чајетинске општине. Посета је имала за циљ стицање увида у могућност додатног унапређења положаја жена у овом крају, у свим сегментима, па тако и у области културе.

„Ово је заиста дивна прилика да овде у Чајетини, на Златибору, разговарам са женама које овде живе и раде или у околним срединама, мањим местима и селима. Велико ми је задовољство што су жене врло расположене да разменимо искуства и да причамо о томе са женске тачке гледишта, односно из нашег угла, шта би то још могли да урадимо а да помогнемо и развоју ове општине, која је једна од најразвијенијих у Србији - то сви знамо,  која заиста туристички изузетно напредује. Кад сам дошла овде, поредила сам је са зимским центрима у Швајцарској.  Сложили смо се око тога шта нам је потребно овде да урадимо - то је свакако да обратимо више пажње на децентрализацију општине“. 

Гојковић је напоменула да се у последње три године значајно улаже у обнову установа културе широм Србије и да је 109 домова културе, музеја, галерија и позоришта обновљено и адаптирано како би то постале модерно установе, а грађани добили културне садржаје. Циљ је да се исто учини и оу овој општини.

„Министарство културе издвојило је  10 милиона динара за реконструкцију дома културе у Сирогојну; то је прва фаза, а очекујемо да се у току следеће године заврши ова мала позоришна сцена. Наравно, и овде смо причали како оживети неке старе, запуштене школе или сличне просторе“. 

Са председником општине Чајетина, Миланом Стаматовићем, било је говора о реализацији једног пројекта националног карактера са којим би ова општина доспела на мапу важних културних догађаја.

„Најважније и најбитније је да најавимо, а вероватно је и министарка Маја Гојковић најавила, одржавање филмског фестивала на Златибору. То је планирано да у 2024. години буде у септембру и то је нешто што нас радује. Мислим да Златибор и читав овај крај може да позиционира на ту културну мапу Србије. Овим путем бих се захвалио на разумевању Министарства и нашег познатог редитеља Гаге Антонијевића који се највише и ангажује око тога". 

Министарка културе  је у наставку дружења и разговора са женама нагласила да су оне важна снага у даљем развоју државе и да се и даље доста ради на унапређењу њиховог положаја, на борби против насиља, али и економском оснаживању и подршци женама предузетницама, као и женама на селу. 
.