Мобилни планетаријум у ОШ "Димитрије Туцовић" (видео)

Захваљујући астрономском друштву "Магеланов облак" ученици ОШ "Димитрије Туцовић" из Чајетине имали су прилику да присуствују презентацији и сазнају све што их интересује о звездама и планетама. Друштво "Магеланов облак" постоји више од 20 година а са пројектом обиласка основних и средњих започели су 2017. године са циљем да се оживи дух астрономије који је последњих година неправедно запостављен.

https://www.youtube.com/watch?v=-cHIyWprvIQ&feature=youtu.be

Сферни биоскоп који демонстрира како кретање планета сунчевог система, тако и звездана јата далеке галаксије, током два дана имали су прилику да посете деца основне школе "Димитрије Туцовић" у Чајетини. Презентација омогућава упознавање са основним елементима из одређених природних наука као што су астрономија, географија, физика итд.

"Предавање у планетаријуму и пројекција се састоји из неколико фаза. У првој фази причамо о оријентацији у простору помоћу небеских објеката, помоћу Сунца и звезде Северњаче. Након тога приказујемо деци сазвежђа и објекте дубоког свемира, као што су маглине, галаксије, звездана јата. На крају, у другој фази , пројектујемо им научно популарне филмове о нашој галаксији, сунчевом систему и такође смо увели новину а то је документарни филм о патуљастим планетама", каже Александар Симоновић, председник астрономског друштва "Магеланов облак".

Предавања су интересантна и привлаче велику пажњу код деце која могу да виде све од историје посматрања свемира до онога што данас знамо о свемиру и сунчевом систему. Презентацији су присуствовали ученици од петог до осмог разреда којима  је занимљив био и сам улазак у балон облика куполе, а потом и разговор за презентерима.

"Највише ми се допало то што смо видели патуљасте планете. Углавном смо сазнали колико степени износи на тим планетама и од чега су сачињене њихове површине".

"Мени се највише свидео сунчев систем и начин на који су људи у прошлости одређивали имена тим системима".

"Такође ми се највише свидео сунчев систем а од планета су ми најзанимљивије Земља и Сатурн".

"Веома је било занимљиво, научили смо доста о планетама и сазвежђима".

"Иако смо јуче били опет ми се све ово допало. Данас смо одгледали неки нови филм, научили нешто ново, обновили старо", кажу ученици основне школе "Димитрије Туцовић" Чајетина.

Мобилни планетаријум, као савремено наставно средство, је прилика за проширивање знања из области природних наука. Захваљујући специјалном пројекту, ђаци основне школе "Димитрије Туцовић" били су у прилици да 50 минута уживају у звезданом небу и новим сазнањима а судећи по коментарима волели би да је презентација и дуже потрајала.

[easy_image_gallery gallery="266"] Данка Миловановић