Музеј на отвореном ,, Старо село" Сирогојно добитник је специјалног ЖИВА признања 2022.године за интерпретацију

награда музеју

Награда "Жива" за најбољи словенски музеј и најбољи словенски културни и природни споменик има за циљ да препозна, подстиче, награди и промовише експерименте, пројекте и праксе у музејском сектору у посебном културном и географском оквиру европских земаља словенских народа, као и да препозна посебности и посебне вредности словенског света с њиховим причама, традицијама и баштином, заједничким, а понекад и врло различитим коренима, као и проблемима.

Учешће је омогућено музејима свих врста: историјски, природњачки, технички, индустријски музеји или научни центри, етнолошки, архитектонски, књижевни, музички, уметнички и други музеји. Музеји могу бити локални, регионални, национални или савезни. Приватни музеји такође су позвани да учествују.

Жири ове награде је посетио све пријављене и номиноване музеје, што је ретка и јединствена пракса која обогаћује и музеје и чланове жирија за награду "Жива". Непроцењивост личног искуства представља додатни аспект професионалне евалуације при којој се фокусирају на изузетну и креативну употребу збирки у комбинацији са иновативним интерпретативним приступом.

Међу пријављеним музејима из Русије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Словачке... нашао се ове године и Музеј на отвореном "Старо село" Сирогојно. Оно што грађане општине Чајетина и саму локалну самоуправу може учинити поноснима јесте то што је Музеј на отвореном ,, Старо село" Сирогојно добитник  специјалног ЖИВА признања 2022.године за интерпретацију.