Музичке радионице са Биљаном Крстић (видео)

радионица

„Фестивал светске музике +381“ у Музеју „Старо село“ Сирогојно приводи се крају. Трећу година за редом организатори, учесници и гости уживају у амбијенту овог идиличног места, учећи и дружећи се на радионицама музике и фолклора са Биљаном Крстић и МићоЋалдовић, организујући у вечерњим часовима концерте који у себи садрже управо корене фолклора и обичаја са ових простора.

На 3. Фестивалу светске музике који траје три дана, неколицина заинтересованих младих из Чајетине, Севојна и Београда на прстору Музеја „Старо село“ у Сирогојну, друже се уз песму и игру на радионицама које држе Биљана Крстић и Мићо и Драгана Ћалдовић. 

"Музеј на отвореном и Сирогојну је право место баш за ову врсту музике. Налазимо се на самом извору, а опет показујемо и стилизацију и напредак од традиције, корена, па даље. Ове године су полазници радионице чланови културноуметничког друштва "Севојно" из Севојна и омладина из Чајетине. Они имају част да са Биљом науче неколико изузетних песама и да виде како се то ради и на мало другачији начин. Такође држе се и фолклорне радионице на којима уче покрет који прати ове песме", рекла је за Златибор прес  Драгана Ћалдовић, организатор Фестивала.

У групи је 23-је младих, талентованих и радозналих момака и девојака који, већ самим доласком на радионице, исказују да су и те како заинтересовани за неговање овакве врсте музике .

"Знате, кад видите колико та деца воле традиционалне песме, ништа вам није тешко. Тако да су ми они као "храна" док сам овде и драго ми је да могу да им пренесем оно што знам, а мислим да са овим дугогодишњим искуством имам шта и да пренесем. Трећи је дан да имамо радионицу и успели смо четири песме да урадимо. При том, две су изузетно захтевне песме, а имаћете прилику да их чујете вечерас. Као да професионалци певају", рекла је Биљана Крстић.

У три дана фестивала публика која је пропратила је посетила „Старо село“ имала је прилику да ужива у концерту групе „Ера“ који су извођачи изворне музике  и групу „Кал“ са ромском музиком, док су ове, треће вечери, гости са својим кабареом Небојша Дугалић и Борис Пинговић. 

М.Ранковић Луковић