На тржишту ускоро органски производи млекаре „Наша Златка“

m

Млекара „Наша Златка“, која је основана je 2017. године у чајетинском насељу Крива Река, и која ради у оквиру Привредног друштва за развој пољопривреде „Златиборски Еко Аграр“, ускоро креће у производњу органских производа од истог таквог млека.  

„Млекара је тренутно малих капацитета и зенит у нашој преради је неких две хиљаде литара млека дневно које прикупљамо од око 40-ак коопераната. Препознали смо мале произвођаче, из удаљених средина, и то су категорије произвођача које тржиште као такве не препознаје“ нагласио је Марко Марић, директор „Златиборског Еко аграра“. „Радимо на тај начин што чинимо све да људи остану на својим праговима, да остану на својим имањима и да без обзира на количине млека које произведу, а дефинитивно су сјајног квалитета, буду препознати и подржани са наше стране“ истиче директор Марић.

„Оно што је специфичност и што је наша пројекција за будућност јесте да ова млекара буде препозната по својим органским производима. Сада имамо органско млеко од кога још увек не правимо органске производе, али га као пастеризовано већ продајемо. То је почетак и у неком моменту ћемо стићи у ситуацији да сви наши млечни производи буду органски, односно да сви наши кооперанти пређу са конвенционалног на органски начин производње“.

Привредно друштво за развој пољопривреде Златиборски Еко Аграр ДОО из Чајетине је основано као непрофитно друштво и бави се искључиво развојем пољопривреде и подршком пољопривредницима са територије општине Чајетина. Као вид подршке развоју пољопривреде,  ПД „Златиборски Еко Аграр“ је власник жига гаранције квалитета „Добро са Златибора“ и овај жиг  могу да понесу производи настали од сировина искључиво са територије општине Чајетине и произведени у оквиру исте. Изузетак чине сувомеснати производи за које сировина може да буде са целе територије Србије. Поред производа, овим жигом могу се заштитити и услужне делатности које у својој понуди нуде храну заштићену овим жигом.

У оквиру  ПД “Златиборски Еко Аграр“ послује и Агротехнички центар у Кривој Реци који поседује механизацију за обављање свих пољских радова у пољопривреди чиме се пољопривредницима са територије општине Чајетина омогућава коришћење савремене механизације а самим тим  се обавља и одговарајућа примена агротехничких мера.

Као још један вид развоја пољопривреде у Општини Чајетина планирано је отварање Агробизнис центра који ће објединити млекару „Наша Златка“ и Агротехнички центар који ће бити употпуњен новим садржајима као што су сушара и хладњача. Крајњи циљ овог пројекта је да кооперанти постану сувласници и да остваре користи продајом финалних производа.