На Златибору одржана промоција књижевноисторијских и есејистичких дела Милорада Павића (видео)

e

Светски дан књиге обележен је промоцијом прва три тома серијала "Књижевноисторијских и есејистичких дела Милорада Павића" у Културном центру на Златибору.

Првим томом од три књиге, приређивача Саве Дамјанов, у сарадњи са Народном библиотеком Србије и Културним центром Војводине, започет је трогодишњи капитални пројекат објављивања Сабраних дела књижевноисторијских студија и есејистике Милорада Павића, књига које нису објављиване протеклих 30 година. Укупно ће бити објављено девет књига. 

„Овај први том се састоји од три синтезе: „Историја српске књижевности барокног доба”, „Историја српске књижевности класицизма” и „Историја српске књижевности предромантизма” и то су синтезе великих епоха у нашој књижевности и култури. Ми смо већ за ову годину урадили прву књигу другог кола и то је студија о Гаврилу Стефановићу Венцловићу, нашем првом великом барокном писцу. Изаћи ће још две књиге – Студија Војислава Илића о руском песништву и Студија о песничкој породици Илић и наш план је да то друго коло изађе до Сајма књига“, рекао је професор емеритиус др Сава Дамјанов, приређивач. 

Дамјанов је оценио да је огроман значај овог пројекта и да се књиге могу проучавати као академски уџбеници. Такође сматра да  дела наших кључних писаца и научника треба да имамо и у дигиталној форми.