На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

Планианри на свечаном отварању

Балканско првенство у планинарској оријентацији почело је свечаним отварањем у Туристичко реркеативном комплексу Златибор и ноћном трком са стартом на Тић пољу.

Око 150 планинара из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Северне Македоније на Златибору се такмичи у планинарској оријентацији на Балканском првенству. У овој занимљивој дисциплини циљ тимова који броје од три до пет чланова је да у што краћем року стигну до циља кроз природу уз проналажење контролних тачака. Као помоћно средство имају само мапу. 

На отварању такмичења у дворани ТРК Златибор свим такмичарима је добродошлицу и срећу на стази пожелео Драгослав Гогић, председник Балканске планинарске уније. За овог искусног планианра, који је иначе и дописник Радио телевизије Србије из Крушевца је ово једна од првих активности с обзиром да је на фукнцију председника БПУ ступио овог месеца. 

По форми такмичења прва је на распореду ноћна трка чији је старт одређен на Тић пољу, у оквиру ауто кампа у 20:30ч, а рок за завршетак трке био је око три сата после поноћи. Дневна трка је заказана за суботу, од 10 часова на Торнику, у чијем подножју су старт и циљ, а стаза води и до Рибничког језера.

После дневне трке, у дворани ТРК се решавају тестови теоријског знања, а резултати на сва три догађаја дају победника у збирном пласману.

Такмичари су подељени у четири категорије: пионири (четири екипе), јуниори (четири екипе), сениори (12 екипа) и ветерани (11 екипа). Занимљиво да је Балканско првенство највиши ранг конкуренције у овом спорту, с обзиром да се не одржавају Европска или Светска првенства у овој дисциплини.