Национални програм раног откривања рака дебелог црева (видео)

У Србији се спроводи Национални програм раног откривања рака дебелог црева који укључује мушкарце и жене узраста од 50 до 74 године.  Овим једноставним тестом, кажу доктори,   могуће је открити рак у почетној фази када је лечење успешно. И грађанима општине Чајетина ових дана стижу позиви из чајетинског Дома здравља, а лекари апелују да се на њих одазову.

https://www.youtube.com/watch?v=UMy40zIpxn0

Дужи низ година лекари Дома здравља у Чајетини врше скрининге за рано откривање разних болести као што су дијабетес, канцер дебелог црева, грлића материце , дојке... Скрининзи су обично рађени парцијално, према савету лекара или  жељи пацијента, међутим, од јануара  Министарство здравља спроводи Национални програм раног откривања рака дебелог црева у који су укључени сви домови здравља у Србији.

Према налогу Министарства здравља,  домови здравља су у обавези да оформе лекарске тимове који ће  тестиране грађане пратити од почетка  до краја програма. Они са позитивним ФОБ тестом биће упућени гастроентерологу на колоноскопију, чиме се скрининг завршава.

Скрининг укључује мушкарце и жене узраста од 50 до 74 године.  У Чајетини их има око 4 500, од којих ће 40 % бити обухваћено овим тестом. Овим путем лекари Дома здравља у Чајетини апелују на своје суграђане да се на њих одазову.

Мирјана Ранковић Луковић