Награда УСНС-а за монографију "Чајетина под обручима" (видео)

Ужички новинар и публициста, Драган Пејић, добитник је награде Удружења спортских новинара Србије за допуњено издање монографије "Чајетина под обручима". Књига представља осврт на четири деценије постојања КК Златибор из Чајетине, а издавач је "Спортски центар Чајетина". На свечаности поводом годишњих награда УСНС-а Пејићу је припало признање "Издавачки писани подухват" за 2019. годину.

-Посебно су драге награде које долазе од колега, спортских новинара из Србије и дају мотив више да наставим са досадашњим радом. Трудићу се да још нешто изађе из моје "списатељске кухиње", имам још пар књига у припреми. Морам се захвалити директору "Спортског центра Чајетина" Николи Смиљанићу и његовим сарадницима, који су ме подржали од првог дана.  А хвала и свим кошаркашима Златибора, који су својим успесима иницирали стварање другог издања ове књиге. 

С обзиром да је у претходном периоду углавном објављивао монографије, чини се да се Пејић специјализовао за овај вид књижевног стваралаштва.

-Открићу вам тајну - ја сам као ученик 1. разреда заволео кошарку на чувеним телевизијским преносима суботом у 5 поподне, које је увео отац српске и југословенске кошарке, Небојша Поповић, тако да сам пожелео да се бавим кошарком. Заволео сам и коментаторски посао, јер сам слушао чувене Драгана Никитовића, Младена Делића, Владанка Стојаковића, који су те утакмице преносили. Стицајем околности прва жеља ми се није баш испунила, али сам зато постао спортски новинар и, према мишљењу колега, тај посао радим добро. Почело је са монографијом о ужичкој кошарци 2007. године, потом прва књига о КК Златибор поводом 30 година клуба, потом о Косјерићу, када је код њих била кошаркашка експанзија, онда прича о Сретену Ђурићу и његовом КК Плеј Оф, а сада је прича заокружена допуњеном монографијом о Златибору, клубу који је прошао велики пут од "бетон" лиге до једног од најбољих клубова у ширем окружењу. Посебно ми је драго што разговор водимо у дворани која је једна од најлепших у овом делу Европе, у којој кошаркаши Златибора имају сјајне услове за рад - додаје Пејић, истичући да се писањем не бави зарад награда, већ пре свега зарад тога да неке детаље сачува од заборава, јер сматра да "оно што се не запише, то се заборави".

Подсећамо, допуњено издање монографије представљено је у медија центру "Спортског центра Чајетина" почетком новембра прошле године, у оквиру прославе клупског јубилеја.

https://www.youtube.com/watch?v=pc94dY81Fso И. Јанковић (фото: архива, приватна архива Драгана Пејића)