Награда за КУД "Златибор" Чајетина (видео)

награда

Културно уметничко друштво „Златибор" из Чајетине је, на Републичкој смотри фолклорних ансамбла Србије у Новом Пазару где је учествовало 17 ансамбала из целе Србије, освојило Златну  плакету. Такође, ово друштво је добило и специјалну награду за најбољег солисту народних инструмената као и за део костимске ношње.

За разлику од 2019. године која је била испуњена концертима, гостовањима, турнејама, 2020. година била је година стагнирања у раду КУД "Златибор"из Чајетине због корона вируса као што је била и за друга друштва и ансамле у Србији. Ова, 2021. година, од летњег попуштања мера постала је повољнија за рад и путовање чајетинског КУД-а, а стигле су и награде.

"Ове године је било такмичење фолклорних ансамбала Србије и на том такмичењеу чије је финале било у Новом Пазару, ми смо добили Повељу златне награде за освојено пето место. У групи од златних награда било је седам ансамбала. У генералном пласману смо, дакле, били пети а добили смо и награду за најбољег солисту - инструменталисту и имали смо награду за део костимске ношње. Гледајући све укупно, ми смо презадовољни. Знате колико има ансамбала у Србији који одлично раде у великим центрима, које помажу и многе друге институције и локалне самоуправе? Кад гледамо себе у односу на њих, ми смо овим успехом презадовољни", каже Владан Милекић, уметнички руководилац КУД-а.

 Након овог успега, КУД "Златибор" је добило позиве да гостује у другим градовима што је уједно и резултат дугогодишњег стварања пријатељских веза са културно-уметничким друштвима из земље и иностранства.

"После те награде многи ансамбли су желели да нас виде у својој средини, да прикажемо како то ми из овог краја радимо, тако да смо били гости и у Краљеву, Великој Плани, Сарајеву... Имали смо још позива, али нам финансијски услови нису дозволили да их прихватимо."

У септембру, Друштво је отпутовало на турнеју у Турску где су учествовали на једном од фестивала фолклора који је био ревијалног карактера. Ово је уједно био и одмор, и забава за чланове чајетинског КУД-а. Планови за 2022. годину су направљени,али ће реализација зависити како од епидемиолошке, тако и од материјалне ситуације ансамбла. 

Мирјана Ранковић Луковић