НАЛЕД: Трећа срећа за иноваторе – Подршка за 25 StarTech звезда

добитници награда

Биоразградиви амбалажни материјал од индустријске конопље, огрлица за праћење паса, систем за рано откивање ризика од шумских пожара, софтвер за идентификацију лажне робе на интернету само су неке од 25 иновација које су добиле грантове на трећем конкурсу програма StarTech. Новац ће им помоћи да у наредних годину и по дана развију своје производе и освоје домаће и инострано тржиште.

На завршној церемонији чекове од 15.000 до 60.000 долара су им доделили председница Владе Србије Ана Брбанић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, генерални директор компаније Пхилип Morris Интернатионал за Југоисточну Европу Александар Јаковљевић и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

- Ми у 21. веку морамо да се понашамо као стартап нација и да будемо храбри. Циљ је да до краја  мандата следеће владе Србија има извоз у сектору информационо-комуникационих технологија (ИКТ) од више од 10 милијарди евра. Ми већ сада имамо 104.000 запослених у ИКТ сектору, а циљ нам је да имамо 140.000. Дефинисали смо вештачку интелигенцију и биотехнологију као приоритетне области зато што имамо најбоље резултате ту. Радићемо на томе да поједноставимо увоз медицинске опреме за истразивање и развој, истакла је Брнабић.

Овом приликом је представљено и друго издање Сиве књиге иновација која доноси 45 препорука за унапређење иновационог екосистема у Србији, а први примерак добила је министарка Беговић.

- Наш сладећи корак је везан за сарадњу науке и привреде кроз стипендиране докторате и на томе почињемо да радимо интензивно. Рад са НАЛЕД-ом нам је показао да неко са стране може боље да нас усмерава и да нам укаже шта нам то фали да бисмо имали сјајан иновациони екосистем, изјавила је Беговић.
StarTech пројекат је трогодишња иницијатива вредна пет милиона долара коју су крајем 2020. покренули компанија Пхилип Morris и НАЛЕД у сарадњи са Владом Србије како би заједно подржали развој иновација и дигиталну трансформацију малих и средњих предузећа у нашој земљи.

- У овом трећем кругу смо имали највише пријава 302, готово за трећину више него претходне године, што је најбољи доказ да је StarTech заживео и да постоји велики потенцијал за његову даљу надоградњу. За ове три године подржали смо укупно 82 иновативна пројекта, а вредност појединачних донација које смо бесповратно уложили у развој ових фирми креће се између 15.000 и 100.000 долара. Међу нових 25 добитника грантова имамо све „од игле до локомотиве“ или у нашем случају – од удице (апликације за риболовце) до авиона (аналитика података у ваздухопловству), рекао је Александар Јаковљевић и најавио наставак пројекта и у наредне три године.
Он је подсетио и на то да је компанија Пхилип Morris Интернатионал, наставила да ослушкује потребе и прилике на домаћем тржишту  и захваљујући партнерском односу са Владом Републике Србије и успешној сарадњи са НАЛЕД-ом, недавно покренула још један пројекат – PMInnovia који  прати пут сарадње науке и привреде који је трасирала држава.

На овај начин пружиће могућност научницима из Србије да своје идеје и научно-истраживачке пројекте прилагоде конкретним потребама ове компаније и тржишта уопште.

- StarTech и компанија Пхилип Morris показују да уз Владу, и страни инвеститори и домаћи бизнис анђели могу да буду покретачи иницијатива које Србији стварају место у друштву најбољих. Надам се да овај пример мотивише и друге компаније, да подрже стартапове, научно-истраживачке пројекте и бизнис идеје јер то је пут за отварање квалитетних радних места, посебно за младе образоване људе, и развој Србије као економије знања, закључила је Виолета Јовановић.

Највише грантова, укупно 15, додељено је у Лоту 1 намењеном подршци почетницима у пословању да развију иновативну идеју у прототип производа. Добитници грантова су Бифрост Биопластик из Јагодине, Смарт Форест – WF Software из Чајетине, Ветроинжењеринг из Чачка, Сананди и Смарт Доцкмент Билдер ас а Сервис – СДБС из Ниша и Dently.AI, F&A, Фармерс Assistance Платформ, Hydrolyzer, Инклусио, ЛегалСејф, ЛунгВижн, Smartsy, Униборн, Велес Сенсе из Београда.

У Лоту 2 намењеном подршци изласку иновативног производа на тржиште додељено је осам грантова, а добитници су Bacillomix Ко из Новог Сада, Pixxy и Про Медиа Креатив из Ниша,  Лавиефарм, Миндберг, Репутео, Санум пер фруктус и Талкс анд Фолкс из Београда.

Два гранта додељена су у Лоту 3, првенствено намењеном изласку на инострано тржиште. Добитници су предузећа Aerrozz Цонсултинг из Београда и Цропт из Новог Сада.

Ове године прилику да изабере свог фаворита имала је и публика која је највише гласова дала тиму ЛунгВисион из Београда за развој прецизног класификовања рендгенских снимака грудног коша за одређивање вероватноће постојања различитих плућних болести.