Наслеђе Кобија Брајанта наставља да живи и у Чајетини (видео)

Трагична смрт кошаркаша Кобија Брајанта погодила је људе не само у Америци, већ и широм света, нарочито у местима где се воли кошарка као што је Чајетина.

После 10 дана од пада хеликоптера у ком је настрадао Коби Брајант, његова ћерка Ђијана и још седморо путника, кошаркашки свет се тешко мири са овим губитком. Легендарни кошаркаш Лос Анђелес Лејкерса утицао је на многе играче, нарочито на оне који су од детињства пратили његову каријеру као што је члан Златибора из Чајетине Богдан Ризнић.

„Ми смо то сазнали после победе над Динамиком у свлачионици, и била су нам помешана осећања, после победе и неког радовања, одједном чујеш ту страшну ствар. Ми памтимо Кобија, јесте Џордан био најбољи свих времена и број 1, али ми њега некако нисмо могли толико да пратимо и гледамо, већ је идол наше генерације био Коби Брајант, почетком двехиљадитих па до краја каријере,"

каже Ризнић. Као људи из места у ком се кошарка помно прати, многи  Чајетинци и Златиборци истичу да се осећају као да су изгубили некога из своје околине или кога су лично познавали.

„Када говоримо о Кобију Брајанту, не говоримо само о играчу који је био један од највећих свих времена, већ и о човеку који је буквално ишао преко граница својих могућности. Због тога имамо ону чувену идеју „mamba mentality“ што је једноставно мотивација да се да све од себе. Просто, таленат је 10%, осталих 90 су рад и труд,“

сматра Ђорђе Раковић, љубитељ кошарке из Чајетине и администратор интернет странице „Един енциклопедија“. Опрема са логом четвртог стрелца НБА лиге остала је масовно распрострањена и након завршетка играчке каријере 2016. године, што је само део његовог учешћа у поп култури укључујући и познате мотивационе цитате.

„Био је идол наше генерације, прави вођа и пример како да се понашамо и да тренирамо  и да пратимо његове игре и стопе,“

сматра крило Златибора, док Раковић додаје:

„Имамо ту једног другара који је добио надимак по њему, а један другар је шишао неку осмицу због њега, препознаће се. Свима нама је требало неких 24 часа да схватимо заправо о каквој трагедији је реч.“

О наслеђу играча ком су Лејкерси повукли бројеве „8“ и „24“ не говоре само његови резултати из 20-годишње каријере током које је освојио пет шампионских прстенова НБА лиге, награду за МВПа, олимпијско злато, па чак и Оскара, већ и мотивација коју је представљао не само за кошаркаше. Бројни су моменти са терена који ће остати упамћени, а стекао је поштовање и навијача из Србије који су навијали против њега у дуелима против Сакраменто Кингса пре 20ак година.

Опсесивна посвећеност да се у свом послу постане бољи један је од кључних мотива којима се описују Брајантови лик и дело. Сигурно је да ће и будуће генерације слушати о подвизима овог спортисте чиме ће легенда о њему наставити да живи.

https://www.youtube.com/watch?v=pzvgRbzS-Xs&feature=youtu.be