„Научи се човече – Саобраћајни зна(Л)ци“ у Шљивовици(видео)

квиз

Агенција за безбедност саобраћаја РС посебну пажњу поклања најмлађој популацији као најрањивијој групи учесника у саобраћају. Поред многобројних акција, 2. децембра кренули су у реализацију још једне пројектне активности која се тиче деце узраста  од 11 до 14 година под називом „Научи се човече – Саобраћајни зна(Л)ци“, чији је циљ да се деца такмиче у области познавања прописа и правила из области безбедности саобраћаја. Сам пројекат се реализује  у Вршцу, Панчеву, Смедереву, Тополи, Врачару, Чајетини, Трстенику и Старој Пазови у сарадњи са локалним саветима за безбедност. 

Први квиз "Научи се човече – Саобраћајни зна(л)ци" реализован је 2. децембра у Вршцу, а већ данас је одржан у Шљивовици где су се у просторијама Основне школе "Миливоје Боровић"  такмичили ученици од петог до осмог разреда школа из Сирогојна, Чајетине, Златибора и Мачката. Циљ овог забавно-едукативног квиза је  да деца, кроз такмичење у области познавања прописа и правила из области безбедности саобраћаја, буду још спремнија за учешће у саобраћају.

"Овај квиз организује Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Продукцијом ЕТМ из Панчева. Ми смо препознати као локална самоуправа која у задњем периоду доста ради на тему едукације деце о безбедном учешћу у саобраћају. Уврштени смо у једну од осам локалних самоуправа у којима ће се одржати општински нивои такмичења. Циљ је да се на један забаван и интерактиван начин деца још једном подсете на правила безбедног учешћа у саобраћају и одређена знања можда наново усвоје", рекао је за Златибор прес Горан Секулић из СЗБС Чајетина.

На основу истраживања Агенције за безбедност саобраћаја, најугроженија су деца од 0 до 14 година, а у оквиру њих се посебно издвојила категорија деце од петог до осмог разреда. У последњих пет година живот је изгубило 22-је деце учесника  у саобраћају, што је надлежне у Агенцији навело да потраже најбољи начин за јачање њиховог знања и пажње.

"Ако узмемо данашње савремено доба где су деца јако усмерена на нове технологије и схватамо да јако тешко прихватају неке садржаје који су едукативног карактера, онда је јасно да је због тога  осмишљен овај квиз. Наравно да су ту укључене и нове технологије, мултимедијални, интерактивни приступ, узета је и специфичност њиховог усвајања знања где они најбоље усвајају знања кроз игру, такмичење, квизове, решавање загонетки", наглашава Светлана Миљуш, помоћница директора Агенције за безбедност саобраћаја

Квиз је замишљен попут игре "Не љути се човече" где се такмиче четири екипе са по четири играча. Сваки тим је састављен од ученика петог, шестог, седмог и осмог разреда. Питања су категорисана од лакших ка тежим, а које ће запасти играчима зависи од броја који покаже коцкица. На квизу су се данас у познавању саобраћаја најбоље показали ученици ОШ "Димитрије Туцовић" из Чајетине, други су били ОШ "Саво Јовановић Сирогојно" из Сирогојна, трећи - екипа из ОШ "Миливоје Боровић" из Мачката и четврти издвојено одељење школе "Димитрије Туцовић" са Златибора. Финално такмичење Квиза одржаће се 18. децембра у Београду када ће се знати колико су чајетински малишани успешни у познавању и сналажењу у саобраћају.  

Мирјана Ранковић Луковић