НБС повећала референтну каматну стопу на 6,5 одсто

Илустрација вести

НБС повећала референтну каматну стопу на 6,5 одстоИзвршни одбор Народне банке Србије (НБС) повећао је данас референтну каматну стопу за 25 базних поена, на 6,5 одсто, саопштила је НБС.
Повећана је и стопа на депозитне олакшице, на 5,25 одсто, као и стопа на кредитне олакшице, на 7,75 одсто.
При доношењу такве одлуке Извршни одбор је, како је наведено, проценио да је потребно наставити са умереним заоштравањем монетарних услова како инфлациона очекивања не би расла и како би се осигурало да се инфлација нађе на одрживој опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља.
Преношење досадашњег повећања референтне каматне стопе на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње указује на, како је оцењено, ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике, путем каматне стопе.
„Слабљење глобалних трошковних притисака је настављено, а светске цене енергената, затим цене хране и индустријских сировина међугодишње опадају, али Извршни одбор сматра да је наставак умереног заоштравања монетарне политике и даље потребан имајући у виду да инфлација на глобалном нивоу показује знаке отпорности, веће него што се очекивало“, навела је НБС.
Међугодишња инфлација је у Србији наставила да успорава и у јуну је износила 13,7 одсто. Робни извоз Србије, изражен у еврима у периоду јануар-мај, порастао је 10,5 одсто међугодишње, док је робни увоз смањен 11,6 одсто.
Додаје се да иако се инфлација постепено смањује у великом броју земаља, нивои на којима се она налази и даље су релативно високи.
На посебну опрезност упућује базна инфлација, која у многим земљама спорије опада од укупне, чему доприносе повишена инфлациона очекивања и фактори с тржишта рада, а пре свега даљи раст зарада.
По оцени НБС, борба централних банака са инфлацијом још није завршена и може се очекивати и даље повећање референтних каматних стопа најважнијих светских централних банака.
У зони евра, најважнијем трговинском партнеру Србије, настављено је смањење укупне инфлације, али је њен ниво још знатно изнад циља. Како би обезбедила повратак инфлације на циљ, Европска централна банка је у јуну додатно заоштрила монетарну политику.
Инфлација је нешто нижа у Сједињеним Америчким Државама, што оправдава одлуку Федералних резерви да након 10 узастопних повећања у јуну задржи референтну каматну стопу непромењеном, али не искључујући могућност даљих повећања, навела је НБС.

 

Извор: Бета