Некадашњи ученик УТШ из Чајетине Богдан Бјелић, учесник на такмичењу младих кувара на Food Vision

сајам

У оквиру овогодишњег најеминентнијег винског сајма у региону, Winе Vision by Open Balkan, од 16. до 19. новембра на Београдском сајму одржао се и кулинарски спектакл – Food Vision. Хала 5 је током четири сајамска дана била центар окупљања винских и гастрономских експерата, врхунских професионалних и најперспективнијих младих кувара из земаља региона који су се надметали у бројним категоријама под будним оком реномираних интернационалних судија и посетилаца. Осим такмичења, посетиоци су могли да уживају у бројним презентацијама и masterclass сесијама најпризнатијих и најцењенијих шефова кухиња. На Сајму су се нашли и ученици Угоститељско-туристичка школа из Чајетине.

Food Visionсе реализовао у две тематске целине: такмичарски програм професионалних кувара и ревијална изложбена поставка земаља учесница у Хали 5, и изложбена поставка комерцијалних излагача HоRеCа програма са акцентом на индустрију хране и професионалу опрему и услуге у сектору угоститељства.

У сарадњи са струковним удружењем младих кувара – Junior Chef Club, био је организован и долазак ученика из средњих угоститељских школа, затим такмичења професионалних кувара, као и надметање у кулинарским вештинама за представнике медија и чланове дипломатског кора.

Угоститељско-туристичка школа из Чајетине добила је позив од организатора да организовано посетимо сајам у петак 17. 11. од 12 до 17 часова. Вођа пута била је професорка Софија Павливић Луковић, а од наставника са 50 награђених ученика је кренуло и 5 професора: Јелица Кузељевић, Драган Ковачевић, Роса Вукомановић, Љубомир Митрашиновић и Нинослав Манојловић.

Фестивал је затворен доделом награда програма „Food Vision“, где је у категорији најбољи млади кувар прво место освојила Милица Петрушић, док је у категорији најбољи ресторан прво место додељено ресторану “ГИГ”. Висока пословна школа Лесковац је однела победу у категорији најбољи тим младих кувара, док је у категорији најбољи кувар Chef Food Vision by Open Balkan победник био Младен Пршић.

Специјалне награде добио је ресторан Концепт из Северне Македоније за представљање националне гастрономије, као и „Food Lab Atelje“ из Албаније за гастрономску визију Отвореног Балкана.

Најјачи утисак на ученике чајетинске УТШ оставило је учешће бившег ученика ове школе, Богдана Бјелића, на такмичењу младих кувара. Он је својим примером мотивисао садашње ученике да наставе да се образују и напредују у послу, и да можда следеће године и сами буду учесници сајма у улози такмичара и победника .