НОВЕ АКЦИЗЕ НА ГОРИВО У ЈУНУ

Влада Србије одлучила је да повећање акциза на гориво одложи за 1. јун, иако је првобитном одлуком од 21. јануара то било предвиђено за 1. фебруар.

Ово је једина измена у односу на документ владе објављен 22. јануара 2020., у којем се наводи повећање акциза и за сву другу акцизну робу – кафу, цигарете, алкохол.

Тако возачи могу да одахну бар до половине године, када ће им гориво поскупети за износ увећаних државних давања. Новом одлуком владе акциза на бензин биће већа за 1,2 динара и држава ће од јуна по свакој литри бензина приходовати 57,1 динар, евродизела по 58,72, а течног нафтног гаса 44,59 динара.

Било би добро да су ово једина захватања државе у цени горива. Међутим, ту су и посебне накнаде за обавезне државне резерве, ПДВ, накнада за енергетску ефикасност (замена врата и прозора и изолација зидова у зградама), маркирање горива…

У поређењу са 2018. годином, потрошачке цене су лане повећане у просеку за 1,7 одсто, објавио је Републички статистички завод. У складу са Законом о акцизама, динарски износ акциза на деривате сваке године се усклађује с годишњим индексом цена у претходној календарској години, те се тако од јуна очекује повећање акциза за 1,7 одсто на бензин, дизел, ТНГ, керозин.

Пошто акциза улази у основицу за обрачун ПДВ-а, укупне обавезе произвођача и увозника биће од јуна веће за овај износ.

Уместо овог поскупљења возачи већ ових дана могу очекивати благо појефтињење горива на пумпама до којег је дошло због пада тражње у Кини услед епидемије коронавируса. Према најновијим информацијама, рафинерије у Кини припремају се за смањење увоза и прераде током наредних месеци, јер борба нације за сузбијање ширења коронавируса погађа потрошњу горива, са успоравањем транспорта, производње и индустријских активности на тржишту највећег светског потрошача нафте.

Уколико се упореде цене горива у Србији и региону, бензин је у БиХ 20 динара јефтинији него у Србији и точи се за 130,6 динара. Када је реч о евродизелу, најјефтинији је у Северној Македонији, где се продаје за 114,84 динара, што је 49,8 динара мање него у Србији.

Иначе, наша земља је од почетка ове године у самом врху по цени евродизела, одмах иза Албаније. Доскора је и Грчка била скупља од нас, али то више није случај. Кад је реч о ауто-гасу, у Бугарској је 26,196 динара јефтинији него у нашој земљи.

Извор: Ужице медиа