Нове казне у саобраћају

Изменама Закона о безбедности саобраћаја, чија је припрема трајала три године, предвиђено је да максимална количина алкохола у крви за возаче буде смањена са 0,3 на 0,2 промила, уз веће санкције за прекорачење брзине, док ће казне за невезивање појаса бити дуплиране. Законом су предвиђене и строже казне за насилничку вожњу.

Тако је за претицање колоне преко пуне линије, два или више пролазака кроз црвено светло за мање од 10 минута, вожњу са више од два промила алкохола у крви - предвиђена затворска казна од 30 до 60 дана или казна рада у јавном интересу од 240 до 360 сати, као и 14 до 16 казнених поена и девет месеци забране управљања возилом. Према предлогу, казна за невезивање појаса, убудуће ће уместо 5.000 бити 10.000 динара.

За поједине прекршаје, попут вожње у зауставној траци, казне су смањене. Поједине радње, под условима прописаним законом,  као што су претицање бицикала, радних машина, трактора, мотокултиватора, односно запрежног возила, преко пуне линије више се не сматрају прекршајем.

Предвиђено је више случајева кршења одредаба новог закона за који је запрећена максимална казна до 120.000 динара. - вожња под утицајем алкохола од 1,2 до 2,0 промила; - вожња без положеног иједног возачког испита; вожња под забраном; - прекорачење од 80 до 100 километара на час ван насеља; - од 50 до 70 километара на час у насељу и од 50 километара на час у зони успореног саобраћаја; - иста казна и за вожњу по неосветљеном делу пута без укључених предњих светала; - пролазак на црвено ако се на пешачком налазе пешаци; - претицање односно обилажење возила које се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу; - за претицање колоне под пратњом; - непропуштање возила под пратњом; - прелазак преко железничке пруге када је то забрањено. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је рекао да је изменом закона предвиђен и обавезан видео надзора приликом вршења техничких прегледа који ће бити повезан посебним програмом са МУП-ом.