Нови образовни профил у Угоститељско-туристичкој школи у Чајетини (видео)

Угоститељско-туристичка школа у Чајетини

Угоститељско-туристичка школа у Чајетини ће за наредну школску годину будућим ученицима понудити нови  образовни профил, хотелијерско-ресторатерски техничар. Могућност да упише овај смер има 30 ученика, а информације о упису и плану и програму за овај смер сви заинтересовани могу добити позивом на телефон 031 3831 184 или слањем поруке на e-mail srednaskolcaj@ptt.rs. Школа врши упис и за следеће смерове: комбиновано одељење кубар-конобар; Кулинарски хеничар; Туристички техничар. 

Имајући у виду потребе Златиборске туристичке привреде, Угоститељско-туристичка школа у Чајетини за наредну школску 2022/23. годину, планирала је упис новог четворогодишњег образовног профила, Хотелијерско-ресторатерски техничар. Овај образовни профил настао је као резултат доброг рада и пројекта који су припремиле земље западног Балкана, како би имали што квалитетније кадрове у области туризма који су у  складу са модерним захтевима овог времена. 

“Хотелијерско-ресторатерски техичар биће обучен да обавља следеће задатке: може да учествује у креирању туристичке понуде, да продаје и резервише угоститељске услуге, да врши пријем и смештај гостију, да координира радом рецепције, радом свечаних сала, хотелског домаћинства и моћи ће да комуницира са гостима на најмање једном, евентуално два страна  језика. Овај образовни профил ко заврши имаће могућност да буде шеф рецепције, или да буде шеф сале за ручавање, и остале послове које смо навели у предходном“, рекла је Вишња Смиљанић, директорка Угоститељско-туристичке школе у Чајетини.

У школској 2022/23. години, Средња Угоститељско-туристичка школа у Чајетини уписаће 120 ученика првог разреда,а ученици ће моћи да бирају један од четири смера. 

„Овај нови образовни профил како сам већ рекла планирано је да упише 30 ученика, и то је четворогодишњи образовни профил. Једно одељење је планирано на трогодишњем нивоу, то је комбиновано одељење кувар-конобар по 15 ученика, по дуалном образовању. А дуално образовање подразумева да ће уценици, заправо њихови родитељи или законски заступници заједно са представницима Туристичке привреде тј, Хотелима, склопити уговоре и ученици ће практичну наставу обављати у том хотелу за коју ће добијати новчану надокнаду, то је разлика између дуалног образовања и обичног средњег образовања. Поред ових трогодишњих профила, планирана су три одељења по 30 ученика као четворогодишњи образовни профили, говорили смо о Хотелско-ресторатерском техничару - 30 ученика, Кулинарски техничар – 30 ученика и Туристички техничар – 30 ученика“, рекла је директорка Угоститељско-туристичке школе у Чајетини, Вишња Смиљанић.

Средња Угоститељско-туристичка школе из Чајетини уз добру сарадњу основних школа на одручју читавог Златиборског округа, врши промоцију  за све ученике осмог разреда. Сви образовни профили Угоститељско туристичке школе дају могућност напредовања ученицима како  у запослењу одмах по завршетку школе, тако и у наставаку  даљег школовања на факултетима. 

Сања Глишовић