Нови правилник о производњи и промету малих количина хране биљног порекла

Од 1. марта почиње са применом правилник о производњи и промету малих количина хране биљног порекла, којим ће пољопривредним газдинствима бити омогућено да легално прерађују примарне биљне производе и тиме, кроз додату вредност, обезбеде приходе. Националним прописом биће олакшана трговина малим произвођачима непрерађене и прерађене хране биљног порекла као што су брашно, пецива, тестенине, воћни сокови, производи од термички обрађеног воћа и поврћа, производи од сушеног воћа, поврћа и биља, ниско кисели производи од поврћа, прерађене гљиве, хладно цеђена биљна уља и биљни сокови. Домаћинство Гачића из Богатића већ осам година бави се прерадом воћа и поврћа. Годишње произведу преко 3.000 тегли зимнице, а у својој магази имају широк избор производа рађених по старим традиционалним рецептурама - ракије, купиново вино, ликери, домаћи густи сирупи, џемови, слатко, корнишони и ајвар. Све се припрема на традиционалан мачвански начин, од воћа и поврћа које сами производе. Овим правилником, истичу, продаја ће бити знатно олакшана. - То је одлична ствар и олакшава нам много јер и нама је циљ да се не мучимо превише, што је до сада био случај. То ће много значити ситним произвођачима. Имајте у виду да сељаци и не баратају компјутерима па и не знају како да пласирају своје производе. Осим тога, често се догађало да су били на мети многих инспекција, а овако ће несметано моћи да продају на пијаци, у пиљарницама и, што је најважније, на кућном прагу - каже Зоран Гачић. Бенефите ће имати правно лице или предузетник који производи и прерађује најмање 50 одсто хране која је пореклом са сопственог газдинства. Производе моћи ће несметано продавати директно на газдинству, зеленој пијаци, малопродајном објекту, продајом доставом на кућну адресу и манифестацијама. Данијела Гаврић, магистар заштите животне средине и председница Удружења младих еколога која подржава пољопривредну производњу на подручју Мачванског округа, истиче да ће овај правилник значајно олакшати излазак на тржиште многим домаћинствима. - Када се посматрају понуда и потражња за пољопривредним прехрамбеним производима које тржиште тражи, производња пољопривредних производа за људску употребу знатно расте. Самим тим и конкуренција на тржишту се смањује, што пољопривредницима омогућава бољи пласман и већу зараду - каже Данијела Гаврић. Због отварања откупних места, додаје, олакшана је и биљна производња која је изузетно тежак посао. Повезивање и удруживање довело је пољопривреднике у задругу где заједнички помажу једни другима и имају веће могућности за остваривање подстицаја за добијање бесповратних средстава за набавку садног материјала, опреме за сушење, паковне амбалаже, а да је њихов рад њихова чиста зарада - истиче Данијела Гаврић. Овим правилником, додаје, наши пољопривредни произвођачи имаће могућности на остваривање права на подстицаје, излазак на тржиште, што је данас један од кључних фактора успешне производње уз остварење бенефита. Новим правилником Министарства пољопривреде ближе се прописују максималне количине производа које могу да се произведу и ставе у промет и прилагођавања или одступања од захтева о хигијени хране за произвођаче који послују на газдинству и у објектима малог капацитета за производњу и прераду хране биљног порекла. Примера ради, на овај начин може трговати свако газдинство које производи до 32.000 кг брашна или дупло више у објекту малог капцитета. Уколико се бави производњом хлеба, пецива и пекарских производи, количине се крећи до 20.000 кг за газдинство и 40.000 кг за објекат малог капацитета. Воћни сокови, нектари, сушено и кандирано воће лимитарани су на 16.000, односно 32.000, производи од термички обрађеног воћа 10.000 кг...

КО СУ ПРОИЗВОЂАЧИ МАЛИХ КОЛИЧИНА ХРАНЕ БИЉНОГ ПОРЕКЛА Произвођач на газдинству Правно лице или предузетник који производи и прерађује храну која је пореклом са сопственог газдинства Подручје продаје: локалном тржиште (газдинство, зелена пијаца, малопродајни објекат, продаја доставом на кућну адресу и манифестације) Произвођач у објекту малог капацитета Правно лице или предузетник који најмање 50% хране коју производи и прерађује потиче са сопственог газдинства Подручје продаје: територија Републике Србије

Извор: Мирјана Чворић Губелић, БЛИЦ и Златибор, чудна и чаробна моћ