НСЗ организује тестирање за професионалну оријентацију

Ед

Национална служба за запошљавање (НСЗ) организује тестирање за професионалну оријентацију намењену ученицима осмог разреда основних и завршних разреда средњих школа, изјавила је за Танјуг Ивана Божић, службеник за методологију планирања каријере и каријерно информисање НСЗ.

Божић је саветовала великим матурантима да се пријаве што раније, током првог полугодишта, будући да је потребно донети одлуку благовремено, ради припреме пријемног испита за упис на одређени факултет.

“Ученици осмог разреда могу се пријавити и касније јер свакако полажу завршни испит. У сваком случају, важно је интересовати се на време, с обзиром на ограничене капацитете”, рекла је Божић.

Тестирање укључује различите врсте психолошких тестова – тестове професионалних интересовања, тестове способности, као и тестове личности који испитују особине значајне за избор занимања. Може се рећи да је тестирање намењено пре свега младима који су, како каже Божић, изразито неодлучни између две или неколико опција, као и ученицима који имају потешкоће у учењу, недовољан број поена на основу школског успеха и томе слично, како би изабрали занимање, смер у средњој школи или студијску групу у складу са својим интересовањима и способностима.

Тестирањем за професионалну оријентацију, уз пратећи саветодавни разговор, који обично следи неколико дана након тестирања, добија се помоћ за самостално доношење одлуке о будућем занимању или школи.

Мејл адресе и бројеви телефона психолога, каријерних саветника у Националној служби за запошљавање, доступни су на сајту Националне службе. Кликом на Контакт, Филијале НСЗ, потом на град филијалу, контакте је могуће пронаћи унутар странице, у виду картица: Професионална оријентација и планирање каријере или Центар за информисање и професионално саветовање, објаснила је Божић.

Аутор: Тањуг