Обданишта се отварају 11. маја; у вртић само ако се мора

Родитељи ће бити обавезни да доставе потврду послодавца да морају да раде.

“ПОПУШТАЊЕ” мера у борби против вируса корона у случају предшколских установа значи да би родитељи требало да се изјасне да ли ће вратити децу у вртиће, због планирања капацитета. У поруци коју су добили наведено је да је пожељно да ову могућност искористе само они који раде и немају другу могућност за чување деце.

- Сасвим је извесно да ће вртићи и боравак за децу од првог до четвртог разреда, које родитељи немају коме да оставе, бити отворени 11. маја - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту Београда. - Вртићи су спремни за лагани и опрезни повратак у нормалу. Све мере опреза и предострожности ће бити на снази. Родитељи ће бити обавезни да доставе потврду послодавца да морају да раде.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић, члан кризног штаба, истиче да је одлука о повратку малишана у обданишта, донета на основу искуства из других земаља, као и да деца могу да се инфицирају, али и да повратак у вртиће није више ризичан од боравка у породици.

И основне школе послале су поруке родитељима да се изјасне о повратку деце у продужени боравак, ако нема ко да их чува. Иако је изјашњавање у току, према првим информацијама, није велики одзив, а у појединим школама чак није био заинтересован ниједан родитељ.

  Извор: Вечерње новости