Обележен дан ПД "Александар Џавовић"

Планинари на Градини

Планинарско друштво „Александар Џавовић“ из Чајетине обележило је свој дан 28. јануар акцијом успона на брдо Градина од Чајетине на којој је учествовало око 160 планинара.

Последњег викенда у јануару време је било пријатно за планинарску шетњу којом је ПД „Александар Џавовић“ из Чајетине традиционално обележило свој дан. Организатори су дочекали своје госте у центру Чајетине у јутарњим часовима, а након послужења са куваним вином у девет часова је кренула планинарска поворка. Стаза је водила најпре преко врха Оманица, одакле се уз испланиране краће паузе наставило до врха који се надвија над Чајетином и Златибором.

Међу учесницима је било планинара свих профила, од рекреативаца који најчешће практикују шетње, па до оних озбиљнијих који имају озбиљне планинарске ескпедиције „у ногама“ као што је Дејан Томић из Ужица.

„Нас је из Ужица дошло педесетак,  време нас је одлично послужило. Дошли смо да се дружимо. Баш је посећено -  од Баљалуке, Рудог, Вишеграда, Ужица, Чајетине, Ариља, одлична екипа. Овде има и деце и старијих, акција је буквално прилагођена за све узрасте. Свака част организатору, баш су се потрудили“.

„Ево већ трећу или четврту годину, традиционално годину започињемо овим успоном са пријатељима из Планинарског друштва „Александар Џавовић“. Дошло нас је 17-оро.  Заиста је прелепо“,

речи су планинара из Рудог, а традиционални гости су и колеге из Вишеграда:

„Наше друшто сарађује са друштвом Џавовић од самог почетка организовања ове акције, редовни смо гости овде. Данашња акција је успешна, лепа, дан нас је послужио, поглед пуца на све стране,  Златибор, Торник, комплетна околина се види. Ми смо дошли из Вишеграда као једно од најмасовнијих друштава да наше другове подржимо у овој акцији. Има наших 30 ученика“.

Драган Иваштанин ПД Телеком поштар Бањалука:

„Дошло нас је 10. Акција је дивна. Већ пар година, кад год имамо прилику учествујемо на овим акцијама ПД „Александар Џавовић“. Ми смо заљубљеници Златибора. Бањалука често у већем броју долази на Златибор и ту нам је и зими и лети лепо“.

Домаћини из планианрског друштва „Александар Џавовић“ су захвални свим гостима који су се одазвали позиву да учествују у овој акцији:

„Ово је почетничка тура, прилагођена је свим учесницима који су данас овде дошли  у великом броју и на томе им се захваљујемо. У овој години организоваћемо још оваквих експедиција- Увац, Црни Врх код Прибоја..., о чему ће остала друштва бити благовремено обавештена. Захваљујем се, испред друштва и у своје лично име, свим учесницима експедиције што су дошли у оволиком броју и што су дружељубиви. Надам се да ћемо данас имати леп дан“.

рекао је Мирослав Кузељевић из ПД "Александар Џавовић". Организован долазак имали су планинари из Ариља, Рудог, Вишеграда, Бања Луке, а најмлађи учесник био је петогодишњи Данило Пантелић са Златибора. По повратку у Чајетину, подељене су захвалнице свима који су помогли одржавање акције. Ово је била традиционална акција којом се обележава Дан друштва, а у јуну ће се одржати и меморијал "Александар Џавовић" у знак сећања на чајетинског планинара који jе несрећно настрадао у Алпима 2016. године.