Од данас електронске дозволе за кретање током полицијског часа за грађане који брину о другима

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Министарства за рад Михаило Јовановић изјавио је да је по налогу председнице Владе Ане Брнабић ова канцеларија „управо успоставила потпуно електронску услугу за све грађане који пружају услуге социјалне помоћи“, путем које ће по убрзаном поступку моћи да добију електронске дозволе за кретање током трајања полицијског часа.

Тиме је промењена пракса да изузетак од забране кретања током полицијског часа буду само они који излазе због посла и за то имају радни налог, док ће то од петка моћи и грађани који брину о другима.

„На адреси www.еuprava.gov.rs биће доступна ова врло једноставна услуга, грађани попуњавају одређене податке, ти подаци се прослеђују општинама и градовима и по процедури коју је расписало Министарство за рад, а у сарадњи са МУП-ом, добијају се електронске дозволе које се прослеђују путем имејл адресе“, рекао је Јовановић.

Он је навео да је циљ да се „систем максимално убрза“, а да постоји и начин за контролу.

„Дозволе ће се издавати у најкраћем року, а како бисмо исконтролисали да ли локалне самоуправе то раде како ваља, успоставили смо и контакт центар 011/735 05 56, на који грађани могу да се јаве и сигнализирају уколико локалне самоуправе то не раде у прописаном року“, рекао је Јовановић.

Према његовим речима такве електронске дозволе за дозволу кретања током полицијског часа издаваће се без временског ограничења, с тим што локалне самоуправе задржавају право да их повуку уколико установе да је дошло до злоупотребе.

  Извор: Данас