Од данас у свим школама у Србији биће присутни полицијски службеници

муп

Од данас у осам часова у свим школама у Србији биће присутни полицијски службеници све до краја наставе који ће превентивно деловати, саопштио је МУП.

- У свакој школи у Србији, а то је негде око 1.740 школа које се налазе у више од 4.180 објеката, полицајци ће ступати на дужност пре доласка ученика и наставника и биће ту распоређени све до краја наставе. У сарадњи са обезбеђењем и особљем школе, основни задатак ће им бити да препознају заједно разне ризике који би могли да доведу  до оваквих догађаја какви су били пре неки дан - рекао је помоћник секретара МУП-а пуковник Милан Андрић за ТВ Прву.

Данило Стевандић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова, рекао је за РТС да ће посебан акценат ставити и на ученике у саобраћају у зонама школа, као и на откривање ватреног оружја, психоактивних супстанци....

Нагласио је да ће, осим у зонама школа, у наредном периоду бити појачано ангажовање полицијских службеника на свим јавним местима где се окупља велики број грађана - на трговима, улицама, железничким и аутобуским станицама, спортским приредбама.

Професор Младен Милошевић са Факултета безбедности Универзитета у Београду сматра да ће ове мере, како је рекао, допринети осећају боље сигурности, али далекосежно би требало да предузмемо много више мера.

- Ако ви све пребаците на полицију, цела прича пада у воду зато што смо сви одговорни за ово што се десило, што значи да треба да се сви укључимо. Уколико се сви не укључимо и уколико се не направи озбиљан план, али да се тај план испуни, мислим да ће тешко те мере моћи дугорочно да се остваре - рекао је Милошевић.