Oд понедељка почињу са радом кафићи и ресторани

Од понедељка поново можемо у ресторане и кафиће у прилично измењеним околностима. Угоститељи су добили смернице за даљи рад који се односе и на запослене и на госте.

Директор Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије Геогри Генов рекао је да су угоститељи велики број мера користили и раније. Забрињава га, како је навео, како ће распоред столова утицати на рад.

„Светска здравствена организација је дала још крајем марта смернице да на 10 квадрата четири госта могу да седе, плус од столице до друге столице метар пролаза, што дође негде око 14 квадрата простора за четири особе. што није спорно ако се не познају“, рекао је Генов и додао да би требало размотрити мере за људе који би у кафић или ресторан дошли заједно и да је удружење упутило захтев за разматрање мера Кризном штабу.

Генов је навео да је питање одговорности запослених, да ће штитећи себе уз поштовање процедура заштити и госте.

„Од самог уласка и доласка радника на посао, шта треба од мерења температуре, као и свим другим делатностима, што није ни тешко ни опасно, јер се направила мала фама како ћемо и шта ћемо“, казао је Генов.

Генов је додао да се препоручује плаћање платним картицама, али и да се и до сада скоро 80, 90 процената услуга плаћало картицом, а да се бакшиш увек давао.

„С обзиром да ће конобари носити рукавице, наравно да није проблем. Што се тиче бакшиша, немој да се гости секирају, конобари ће прихватити бакшиш“, истакао је Генов.

Додао је да гости не морају да имају маске и да је став да свако мора да буде одговоран.

Када је реч о баштама, Генов је нагласио да је размак мањи и да верује да ће се доста тога решити у ходу.

  Извор: РТС