Одржан 38. Сабор ловаца на Златибору (видео)

Традиционални Сабор ловаца Србије одржан је 38. пут на Златибору од 28. фебруара до првог марта. Организатори из Ловачког удружења „Златибор“ Чајетина кажу да је било више учесника него претходне године, а ни ове године на централном догађају није одстрељен вук.

https://www.youtube.com/watch?v=9oBLPVFMdp8&feature=youtu.be  

Овогодишњи Сабор одржан је по измењеном распореду, па је након свечаног отварања у петак, другог дана скупа у суботу организована централна манифестација - лов на вука. Ни ове године на хајци ова звер није одстрељена иако је уочи лова примећен пролаз два вука, али су ловци током хајке видели медведа, као и друге врсте дивљачи  - зечеве, лисице, али и шакала и дивљу мачку.

"То нам говори да у ЛУ "Златибор" Чајетина обитава много дивљачи. Једним руковођењем које је домаћинско само тако може да се настави. Организација лова је протекла у најбољем могућем реду. Напомињем и захваљујем се људима који су били на чекама толико одговорони да су испоштовали све договоре, узели и вратили своје бројеве. Захваљујем се и погонима који су одрадили свој део посла, дошли до чека, бацали петарде, правили буку... Мислим да су сви задовољни,"

 каже Марко Пантовић, секретар ЛУ "Златибор". Завршног дана Сабора у недељу одржана су такмичења на стрелиштима у Зови, као и припрема ловачког гулаша где је победила екипа Чајетине. Победу у пуцању на непокретну мету срндаћа однео је Добросав Радовић из Ариља, на покретну мету вука Душан Ђекић из Гуче, на непокретну мету са 200м Александар Чумић из Чајетине, а у пуцању на глинене голубове победио је још један домаћи такмичар Петар Васиљевић, који је однео тријумф у укупном пласману.

"Веома сам задовољан, лепо време нас је послужило, лепо је било дружење,мислим да је више било такмичара ове године него прошле и владао је добар спортски дух. Веома сам задовољан Сабором, све похвале за организаторе, заиста је све било на нивоу што и приличи једном оваквом удружењу,"

каже Васиљевић. Ловачко удружење Златибор је ове године своје госте дочекало у намени приведеном ловачком дому, где су ловци имали прилику да се друже. Управо је дружење један од главних мотива ловаца за долазак на Златибор, а више од 300 их је учествовало на 38. Сабору.

"Долазим овде редовно, организација је добра. Позвао бих све ловце који воле да пуцају да се такмиче, да дођу овде, има покретна мета вука што се ретко где нађе. Природа је лепа, има и снега, за разлику од остатка Србије. Ја сам био најлошији у екипи, 77 погодака на 300м, шурак је имао 83, таст 81, кум 82, ми то тако породично идемо и пуцамо, ловимо, дружимо се,"

каже Мирослав Лазић из ЛУ "Фазан" Белегиш. Традиционални сабор организовало је Ловачко удружење Златибор, уз подршку Министарства пољопривреде (Управа за шуме и ловство), Општине Чајетина и Туристичке организације Златибор уз добру сарадњу са Парком природе Златибор.

Вишебој:

 1. Петар Васиљевић (ЛУ Златибор)
 2. Драган Васиљевић (ЛУ Златибор)
 3.  Радосав Илић

Покретна мета силуета вука:

 1. Душан Ђекић (ЛУ Драгачево Гуча)
 2. Драган Васиљевић (ЛУ Златибор Чајетина)
 3. Зоран Максимовић (Београд)

Екипно:

 1. Драгачево Гуча
 2. Златибор Чајетина
 3. Дунав Гроцка

Непокретна мета силуета срндаћа:

 1. Добросав Радовић (Ариље)
 2. Лазар Митровић (Београд)
 3. Миодраг Панчић (Барајево)

Екипно:

 1. Дунав Гроцка
 2. Златибор Чајетина
 3. Драгачево Лучани

Глинени голубови "трап":

 1. Петар Васиљевић (ЛУ Златибор)
 2. Милета Антонијевић (Чачак)
 3. Мирослав Лазић (Рума)

Екипно:

 1. Центар Кузмин
 2. Златибор Чајетина
 3. Соко Бајина Башта

200м ловачки карабин:

 1. Александар Чумић (ЛУ Златибор)
 2. Александар Станојевић (Ужице)
 3. Жељко Маринковић

Екипно:

 1. Први Партизан Ужице
300м специјал:
 1. Властимир Ђенадић
 2. Горан Маљковић
 3. Мирослав Чуквас
Припрема гулаша:
 1. Чајетина
 2. Голово - Мушвете
 3. Косјерић
[easy_image_gallery gallery="337"]