Одржан 40. сабор Ловаца на Злaтибору

Ловци на стрелишту Зова

Сабор ловаца Србије одржан је 40. пут на Златибору, а на јубиларном окупљању није одстрељен вук у централној манифестацији са готово 300 учесника, а традиционално су одржана такмичења на стрелишту. 

Традиција која је прекинута због пандемије, настављена је одржавањем 40. ловачког сабора на Златибору. Око 300 учесника окупило се на ловачкој манифестацији, а у току саме хајке на вука, није дошло до одстрела, а један примерак је промашен, али је уловљена једна лисица. Многи ловци су стални гости златиборског Сабора, али је било и оних који су први пут дошли као Александар Антонијевић из Чачка. 

"Волим лов, пуцање и да се такмичим. Ове покретне мете ми дођу као нека релаксација. Вук је један од највећих трофеја за ловца, тако да би то био велики успех. Ужелели смо се дружења, за сваког ловца ово представља нешто што га испуњава".

И ове године је организовано печење вола на ражњу током првог дана сабора, али су из предострпжности изостали свечано отварање и затварање. Сабор је велико задовољство за бројне локалне ловце, а међу њима је и једна од најпознатијих учесница Милица Буквић са Залтибора, која се 29 година активно бави ловом, а како каже са пушком се дружи преко 50 година. 

"Ово је једно уживање, одмарају се очи и душа, обиђеш брда, дружење... Нема ништа лепше од тога. Имала сам мужа ловца, па ме је он научио на све, да пуцам из малокалибарке, шеснаесткиње, карабина. Оружје не употребљавам много, само на ситну дивљач, не волим да се убије нешто што је лепо."  

У такмичарском делу Сабора, дан пре хајке на стрелишту у Зови постигнути су следећи резултати: прво место у непокретној мети вука освојио је Зоран Маринковић из Гроцке, у непокретној мети срндаћа Саша Раковић из Ариља, глинене голубове најбоље је гађао Дарко Ђорђевић из Осипаонице, а у ловачком вишебоју најбољи је био Александар Чумић из Чајетине, прво место у пуцању на кружну мету са 200 метара освојио је Петар Новаковић из Ужица, а са 300 метара Радомир Живановић.

Резултати: 

Мета вука:
1. Зоран Маринковић (Гроцка)
2. Александар Чумић ( Златибор Чајетина)
3. Дејан Грубановић (Гроцка)
Екипно
1. Златибор Чајетина 
2. Дунав Гроцка
3. Бранко Ђоновић Ариље
Непокретна мета срндаћа:
1. Саша Раковић (Ариље)
2.  Стефан Тијанић (Златибор Чајетина)
3. Александар Чумић (Златибор Чајетина)
Екипно:
1. Дунав Гроцка
2. Златибор Чајетина 
3. Бранко Ђоновић Ариље
Глинени голубови
1. Дарко Ђорђевић (Осипаоница)
2. Александар Драгутиновић (Гроцка)
3. Драган Васиљевић (Златибор Чајетина)
Екипно
1. Дунав Гроцка
2. Златибор Чајетина 
3. Сремска Митровица
Ловачки вишебој
1. Александар Чумић (Златибор Чајетина)
2. Драган Васиљевић (Златибор Чајетина)
3. Саша Ратковић (Ариље)
Kружна мета 200м
1. Петар Новаковић (Ужице)
2. Мирослав Чуквас 
3. Марко Чуквас
Kружна мета 300м
1. Радомир Живановић 
2. Марко Чуквас
3. Зоран Тошанић