Одржан ФИС Звезда Куп (видео)

Традиционални Звезда куп у нордијском скијању одржан је на златиборском Тић пољу. Поред великог броја учесника из локалних клубова Звезда и Златибор, наступили су и смучари из иностранства.

Такмичарска сезона у зимским спортовима на Златибору је отворена минулог викенда одржавањем међународног СЕС купа, а настављена је три дана касније традиционалним Звезда купом. Оба такмичења одржана су под окриљем Светске скијашке федерације што значи и освајање бодова за ФИС ранг листу. Трке класичним стилом на стази са шпурама одржане  су у два дана, а најбоља српска смучарка Ања Илић је на домаћем терену освојила прво и друго место, а исти учунак имала је и на СЕС купу. Победнички подијум са такмичарком Звезде делиле су Маида Дрндић и Мартина Билиунаите из Литваније.

"Одлични су утисци, много сам задовољна данашњом трком. Јуче ми је мало фалило за прво место, али данас сам успела да се изборим и да победим. Увек је најлакше возити на домаћем терену, ипак имала сам највећу трему. Првог дана на СЕС купу ме мало савладала та трема и нисам направила добар резултат, али зато сам следећег дана надокнадила и победила сам у спринтерци. До сада сам стартовала на две трке Светског купа и један тим спринт, јако сам задовољна досадашњим резултатима. Следећа трка нам је у Грчкој, Балкан куп и надам се да ће бити и тамо сигурно подијум. Главни циљ су ми пласмани на Балкан купу да бих освојила балканску медаљу и надам се сличном циљу као прошле године,"

каже Ања Илић. С обзиром да на многим стазама, чак и у северној Европи нема снега, иностране селекције су изабрале Златибор ради одржавања такмичарске форме. У сениорској конкуренцији код мушкараца дуплу победу остварио је Литванац Таутвидас Стролиа испред Тодора Малчова из Бугарске и Страхиње Ерића из Србије.

„Време је лепо, али услови на стази могу бити бољи, нису најбољи на којима сам се тркао, али може да се вози. Јуче сам се мало боље осећао, али трка је била у реду, не превише тешка. Резултати у овој сезони су све бољи, надам се да ће се тако наставити, можда уз пар стартова у Светском купу. Имао сам само неколико трка у Норвешкој, ово ми је четврта у сезони и најбољи резултат. Први пут сам у Србији, веома ми се допадају домаћини који су нас топло дочекали,

рекао је Литванац Стролиа.

Осим трка за сениоре одржана су и такмичења за млађе категорије у којима су до одличја стигли углавном чланови организатора Звезде и суорганизатора Златибора Ивана Ђуровић, Софија Смиљанић, Михајло Вујичић, Веско Илић, Срђан Милетић, Андрија Величковић, Јелена Јоксимовић, Ирина Ђуровић, Нера Лекић, Новица Јовановић, Андрија Пешић, Андреј Трифуновић. До медаља у конкуренцији најмлађих стигли су и Вања Туцовић, Катарина Павловић, Јелена Јоксимовић, Александра Ружић, Анђела Јовановић, Ана Јеремић, Анђелина Шишовић, Младен Станковић, Иван Смиљанић, Павле Павловић, Маша Кнежевић, Сара Пипловић, Андреа Марковић, Тарик Аслани, Ђорђе Пауновић, Богдан Кутлешић. Већ 20. и 21. а потом и 26. јануара одржаће се нова такмичења на Тић пољу уз подршку Скијашког савеза Србије.

https://www.youtube.com/watch?v=ZwbnofZwMqc&feature=youtu.be