Одржана 15. седница СО Чајетина (видео)

Данас је одржана 15. седница СО Чајетина на којој су, између осталог, усвојене измене  финансијских планова ЈКП "Водовод Златибор" Чајетина и КЈП "Златибор" Чајетина у циљу  још бољег   функционисања.

https://www.youtube.com/watch?v=7agd6I29gvs&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Након донетих одлука на претходној седници СО Чајетина на којој је изгласан ребаланс буџета, почело се са реализацијом неких пројеката који се тичу  инфраструктуре на територији општине Чајетина као што су изградња путева и улица, реконструкција магистралног цевовода, изградња Сушичких врела,  расвете у сеоским месним заједницама, а завршени су и тендери на изградњи игралишта и трим стазе на Златибору . У  току су и тендери за изградњу соларне електране за спортску халу на Златибору, као и тендери за изградњу спортског комплекса од 15 терена такође на Златибору. На данашњој седници су, између осталог, усвојене измене  финансијских планова јавних комуналних предузећа.

"Имали смо 20 тачака на дневном реду. Битније тачке су свакако биле измене финансијских планова комуналних предузећа, а све у циљу, када је у питању ЈКП  "Златибор", набавка механизације и опреме што је предвиђено претходним ребалансом буџета, а када је у питању ЈКП "Водовод" -  набавке цеви и материјала за реконструкцију магистралног цевовода од Рибнице до  Златибора, као и припремни радови на изградњи система за водоснабдевање Сушичка врела", рекао је председник СО Чајетина, Арсен Ђурић. О томе је, након седнице, говорио и председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

"Наш цевовод је урађен пре 30 година и поприлично је дотрајао и зрео  за реконструкцију. Ми смо периодично и вршили замене када пукне та цев на примарном цевоводу. Бетонске су цеви, веома тешко је било интервенисати, па је цео Златибор  остајао по неколико сати без воде и сада смо нашли друга решења тако да ћемо за два месеца променити комплетан цевовод у дужини од 5 км. Ради се са дуктилним цевима које ће трајати дуже; гаранција је преко 80 година."

Трасом цевовода направиће се и бициклистичка стаза ширине 3 метра и укупне дужине 5 км тако да се до Рибнице може, поред вожње гондолом, уживати и у овој активности, каже Милан Стаматовић. Једна од капиталних инвестиција јесте и изградња алтернативног цевовода од Сушичких врела до Златибора чија је вредност  око 5 милиона евра.

"Од наредне године језеро Рибница ће бити у комерцијалне сврхе и са забавним садржајима. Планирамо да у наредној години цевовод Сушичко врело-Трипкова-Шљивовица-Чајетина-Златибор, урадимо до краја године и да Златибор и комплетну територију општине Чајетина обезбедимо са поузданим водоснабдевањем. Мислим да ћемо бити једна од ретких локалних самоуправа која ће имати пет водосистема на својој територији ако рачунамо Рибничко језеро, Доброселичку реку, Катушницу. На ове две реке ће бити акумулација у наредној години. Већ имамо изграђен водовод Змајевац за Сирогојно, Рожанство, Никојевиће, Голово. Одстаје и ова акумулација Вруци која је планирана као регионални водовод за три општине: Бајину Башту, Ужице и Чајетину," нагласио је Стаматовић.

Гради се такође још један резервоар на Златибору од 2 000 кубика, а планирана је изградња још два резервоара на Торнику и Градини којима би се заокружила прича о бољем водоснабдевању чајетинске општине.

М.Ранковић Луковић