Одржана 23. седница СО Чајетина (видео)

с

На одржаној 23. седници СО Чајетина одборници су усвојили 1. ребаланс буџета за 2022. годину којим је предвиђено повећање прихода за 476 милиона динара. Најзначајнија одлука на седници била је одлука о преносу земљишта у површини од 70 хектара манастиру Хиландар, које ће свечано бити уручено у петак 8. јула уз присуство игумана манастира Хиландар. 

Нови буџет општине Чајетина износиће 3 милијарде 811 милиона динара, одлучено је на данашњој 23. седници СО Чајетина. С обзиром на велики број инвестиција које се заједно са инвеститорима спроводе на територији општине, укупан буџет за текућу годину износиће преко 5 милијарди и то је највећи буџет по глави становника у Републици Србији.

„Највећи део средстава из буџета иде на инвестиције, на изградњу путева и улица, изградњу водовода Сушичко врело, реконструкцију магистралног цевовода од Рибнице до Златибора, завршетак радова на изградњи резервоара од 2000 кубика на Златибору, јавну расвету, изградњу дечјих игралишта. Доста средстава биће уложено и за набавку механизације КЈП „Златибор“ и Златиборски „Еко аграр“. Такође, спортска сала на Златибору је завршена и очекујем да ће ученици од 1. септембра моћи да је користе. Што се тиче изградње Културног центра у Сирогојну, урађена је пројектна документација, добили смо одређена средства од Министарства културе, део средстава је планирала општина Чајетина и очекујем почетак радова у току ове године“, рекао је Арсен Ђурић, председник СО Чајетина.

Према речима председника Милана Стаматовић, на овој седници донета је једна од најзначајнијих одлука а односи се на пренос земљишта у површини од 70 хектара манастиру Хиландар, где је планирана изградња школско-едукативног центра у циљу очувања националног идентитета.

„Ми већ дужи низ година радимо на овом пројектру заједно са манастиром Хиландар. За све ово што смо да сада радили и доносили одлуке, ништа није равно овој одлуци где преносимо 70 хектара манастиру и будућим нашим генерацијама, нашој деци. Ово је замишљено као школско, духовни, едукативни центар који ће бити изграђен у Србији уз помоћ Хиландара, инвеститора из целог света и наше дијаспоре и локалне самоуправе. Читав комплекс ће се фазно радити а предвиђено је да садржи образовне институције од дечјег вртића па све до факултета. Пружаће неограничене могућности за едукацију српских кадрова . Сигурно је да ће ово бити круна свих досадашњих пројеката“, каже Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Великом већином гласова усвојене су измене и допуне програма пословања а дата је и сагласност на извештај о раду ЈКП „Водовод“. Усвојена је измена финансијског плана ЈП „Голд гондола“ и измењено је  решење о именовању председника и чланова надзорног одбора. Усвојене су измене финансијског плана Златиборског „Еко аграра“ а такође и више одлука о прибављању и отуђењу грађевинског земљишта.