Одржана је 20-та и последња радионица „С децом око света“ (видео)

радионица "С децом око света"

У библиотеци Љубиша Р. Ђенић ове седмице одржана је 20-та и последња радионица „С децом око света“.  Овај програм децу је упознао са различитим културама света, обичајима, језицима, историјом и традицијом других народа. 

Радионица „С децом око света“ ове седмице била је у обиласку Аустрије, која је 20-та и последња држава коју су мали читаоци упознавали. Следеће седмице у истом термину када су предвиђене радионице, одржаће се квиз који ће објединити досадашњи рад и стечено знање деце. 

„Као што видите, интересовање за сада је било велико и веома смо задовољни. Деца су лепо ангажована, укључена, увек долазе нови учесници у радионице. Наши планови за даље су да направимо паузу када су у питању радионице земаља, с тим што ћемо прећи на мало другачије форме, вероватно књижевне. Видећемо каква ће бити тада интересовања деце, за сада су била на завидном нивоу, и надамо се да и даље остати оваква заинтересованост и посећеност“, рекла је Љиљана Ракић, библиотекарка. 

Учећи о другим народима и државама, деца проширују видике и стварају сопствени поглед на свет, отворен према новом и другачијем, и на овај начин врло рано стичу осећај за поштовање другачијих културних образаца. 

„Било ми је много занимљиво, запамтила сам то да је главни град Аустрије, Беч, и то да су успели да поразе змаја и да имају велике фруле. Од свих држава које смо радили, Канада ми је била баш занимљива, и највише ми се свидела“,
„Свидело ми се то што се у Аустрији возе на кочијама“,
„Било ми је најзанимљивије када сам чуо да се дозивају са једног брда на друго уз помоћ великих труба. Имају велике дворце које имају преко 1000 соба“,
„Учили смо о великим планинама, и да је посебна техника певања јодловање у Аустрији. Учимо разне језике, која им је традиција, како изгледа народна ношња“,
„Имају забавне инструменте на којима свирају, и свидело ми се што реке протичу кроз све планине и земље, а свидела ми се и њихова застава“,
„ Кроз ову радионицу сам сазнао да Дунав протиче кроз разне земље, као и Аустрију. Свиђа ми се дружење на радионицама и просто из ове забаве научим нешто“.

Протеклих 5 месеци децу су кроз ове едукативне и интерактивне радионице „водиле“ библиотекарке Љиљана Ракић и Јелена Пантовић, и упознавале их са културама света-Европе, Азије, Африке, Америке и Аустралије. 
 

Сања Глишовић