Одржана промоција књиге "Гружанска бројаница" у библиотеци Љубиша Р. Ђенић (видео)

Одржана промоција књиге "Гружанска бројаница"

У библиотеци Љубиша Р. Ђенић у Чајетини, одржана је промоција књиге „Гружанска бројаница“, Марка С. Марковића. 

Књига „Гружанска бројаница“ је друга збирка поезије коју је песник Марко Марковић издао.  Реч је о родољубивим песмама са елементима социјалне лирике. Међу главним темама су и богата историја нашег народа, свакодневни живот на селу, као и лепота реке Груже, једне од најопеванијих река у српској књижевности. Марко je  пред чајетинском публиком говорио песме: „У давне дане“, „Септембар у Гружи“ , „Митровдан је“, „Просјак“. Гост промоције била је завичајна песникиња Мирјана Ранковић Луковић. 

„Читаву Србију сматрам за свој родни крај, наша славна историја и све муке и битке нашег народа ме инспиришу, погађају и због тога их се сећам у својим песмама“, истакао је песник Марко С. Марковић.

Осим ове књиге, Марковић је 2018. године издао збирку поезије са називом „Златовез“, написао је и три историјско-авантуристичка романа, док тренутно пише монографију села Љуљаци. Гружанима је познат и као аутор текста за Химну манастира Каменац, као и аутор текста и коаутор композиције за Свечану песму општине Кнић. 

„Од детињства сам читао и био сам окренут више на прозу, али допада ми се и поезија  и волим реализам. И због тога  је сада изједначена моја љубав према прози и поезији. С обзиром да је данас у моди  кратка форма, јер људи имају све мање стрпљења  да се баве нечим што им одузима много времена, сигурно да боље прихватају поезију. Тешко је сваком писцу или песнику да данас дође до публике, поред другачијих садржаја који су популарнији и сигурно мање квалитетни. Зато смо ми ту да се боримо да будемо први на бранику културе и бранику књиге, и ја се искрено надам да ћемо у томе и успети“. 

До краја ове године песник ће издати и своју трећу збирку поезије, под називом „Сандуче“.