Одржана промоција књиге "Текстилне сировине Златибора" (видео)

Снежана Томић, ауторка књиге

Поводом обележавања тридесет година рада Музејa на отвореном „Старо село“ Сирогојно, уприличена je промоција књиге „Текстилне сировине Златибора“ ауторке Снежане Томић.

Књига ,,Текстилне сировине Златибора“ ауторке Снежане Томић, у издању Музеја на отвореном ,,Старо село“ Сирогојно, представља својеврсно путовање кроз време и историју златиборског краја. Књига је плод дугогодишњег рада и истраживања ауторке, учествовања и организовања радионица које се тичу прераде основних сировина од којих су се тканине некада правиле. 

"С обзиром да су то подаци који су се годинама прикупљали једна година је била потребна да се то све сумира  и да се претвори у овакву једну књигу. Сам почетак књиге односи се на географске и природне услове који утичу на коришћење природних сировина за израду тканина, затим је ту поглавље о самим сировинама које су се користиле у  прошлости, о онима које су се највише користиле, о примени тих сировина у прошлости, а и оно што је веома важно, о примени сировина данас",   каже Снежана Томић, аутор књиге. 

На промоцији је говорио ренцензент књиге етнолог, Милина Ивановић Баришић и историчар Недељко Радосављевић, а о свом раду и о повезаности истраживачког дела и одрживости свега о чему се у књизи говори, причала је Весна Тодоровски.

„При једној посети ја сам погледала брошуру флоралних мотива које је Снежа радили по истраживању и онда сам одлучила да тај најлепши јастук који се њој свиђа урадим и у стварности“. 

У наредна три дана, у Музеју „Старо село“ Сирогојно сви заинтересовани моћи ће да учествују у радионицама "Прерада и примена текстилних влакана" које ће се одржавати у термину од 11 до 14 часова.

„Моћи ће да виде различите технике обраде и аплицирања на текстилу. Од традиционалног кроја кошуљка преко савремених одевних предмета и начина њихове израде, важност природних материјала, важост локалних сировина и аплицирање мотива. Могуће је видети и технике за обраду вуне као што су филцање, плетење, хеклање...“, рекла је Весна Тодоровски, директор Re Craft кластера.

Прва књига на којој су ове две уметнице спојиле сарадњу јесте „Народна ношња Златибора“ по чијим шемама су одрађени одевни предмети. Сарадња се продубила кроз књигу „Текстилне сировине Златибора“ а потпомогао ју је атеље Игор Тодоровић.

Данка Миловановић