Одржана Штрапаријада на Златибору: Спектакуларно такмичење коња (видео)

Штрапаријада на Златибору

Такмичење коња у превлачењу трупаца, такозвана Штрапаријада успешно је одржана у Белим Водама на Златибору. На новој локацији се надметало око 40 пари коња, а организатор и домаћин Иван Зорић освојио је једну од четири главне награде. 

Велики број посетилаца, вашарска атмосфера и борилиште за коњску влаку употпунили су штрапаријаду у Белим Водама, у близини пута за Око. Овај догађај је претходне две године организован на Водицама, а сада је први пут био на новој локацији. И пре почетка такмичења коњи су привукли пажњу публике јер су својим изгледом чинили задивљујућ призор, а вредност неких од ових грла је више дестина хиљада евра.

"Пре свега, желим да се захвалим овој публици дивној која је данас дошла у великом броју. Да се захвалим мојим пријатељима, другарима, колегама штрапарима који су се одазвали исто у великом броју. Било је преко 40 пари коња. Све је прошло у најбољем реду, вуче су биле добре, људи су били задовољни, време је послужило, био је леп дан, посећеност добра и ја сам, све у свему, задовољан. Оцена 10. По мени је ово најјачи порок на свету. Људи су загрижени толико ова спорт је у толикој експанзији. Такмичимо се ко ће имати боље коње, то су астрономске цифре које се дају за коње. Видели смо овде пар који вреди 50 хиљада евра, то је вредност апартмана на Златибору. Све ће више и више бити овога, и срећан сам због тога јер сам одрастао уз коње и баш ми је пуно срце што је ово успело данас на Златибору,

каже Зорић који је подсетио да је златиборска штрапаријада имала међународни карактер због доласка гостију из Македоније и Босне. Четири такмичарске категорије су одређене према тежини коња од перо-лаке (1020кг), лаке (1120кг), средње (1320кг) и тешке категорије (преко 1320кг), а према томе је припремљена и тежина односно кубикажа трупаца које су вукли на уређеној стази дугој 200м. Током вуче са коњима могу бити два кочијаша, који не смеју користити помагала попут бичева или прутева.

Највише пажње привукао је пар коња Омер и Замфир што због свог изгледа, што због импозантне величине а и због победе у тешкој категорији. Власници су браћа Симо и Ненад Симић из околине Ваљева који су оправдали улогу фаворита и на златиборској Штрапаријади. Код Симића је коњарство деценијска породична традиција и тренутно на газдинству имају 22 грла. У шампионском тандему један је француски булоне, а други холандске драфт расе. 

"Изузетно смо задовољни, спремио је човек све, а ово кошта и велика је организација јер и сам организујем штрапаријаде. Ја путујем по Француској и свету, купујем механизацију, оба ова коња сам купио у Словачкој, али је овај бели ождребљен у Француској, где сам купио и подмлатке. Разумем се доста у коње, држим их доста, од детета знам шта су добри коњи, знам да добро терам. Возим све, и камион и кола, то возим што морам, али коње терам што волим,"

рекао је Симо Симић и додао да се нада ће се узгој коња још више развијати у Србији. У лакој категорији победио је Милован Грбовић, у средњој је славио Џафер Чаркаџић, а у перо лакој која је због брзине веома атрактивна победио је домаћин и организатор Иван Зорић са Златибора који је поновио успешан резултат као и на претходним такмичењима са четвртим узастопним трофејем. 

"Ове сезоне сам напарио те коње добре и на све четири Штрапаријаде ове сезоне сам био први. То су доказани коњи, иду добро, подржавају се и за десетку су,"   

закључује Иван Зорић. Ово је била четврта Штрапаријада у сезони након Футога, Крагујевца и Руме, а уследиће догађаји у Горњем Милановцу, Сјеници, као и чувена манифестација у сремском селу Жарковац.