Омаж Ђорђу Марјановићу у чајетинској библиотеци (видео)

Представљање књига о Ђорђу Марјановићу одржано је у библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини уз присуство Марка Марјановића, сина прослављеног певача.

У књизи „Енергија слободе“ Маријане Дујовић извођач Ђорђe Марјановић представља се у ширем конктексту као социолошки феномен. Као врхунски шоумен, Марјановић је успео да уједини ритам са Запада са поетиком словенске душе. Свој препознатљиви стил градио је од 50их година и првог бацања сакоа у гледалиште  са сценским наступима који су комплетне аудио – визуелне презентације, елегантне са пуно емоција, различитим почецима концерата и директним контактима са публиком.

„Када виде снимке, и тако неке пројекције које ја пуштам, то вуче носталгију неку, радо се сећају тог времена. Не може се ни упоредити некадашње време ни у музичком, ни у културолошком смислу са данашњим имајући у виду да је оно неко време ипак било мало квалитетније, да се не изразим грубље. Овде је сада више на јавној сцени неки мало кич, шунд, мало више тог неког ријалити програма што у њихово време није постојало,“

каже Марјановић млађи. Велика популарност водила је до успостављања клубова обожавалаца званих Ђокисти широм Југославије, а Марјановић је успешну каријеру остварио и у Совјетском савезу. Како је сам Марјановић говорио, за њега је СССР друга домовина а емотивна везаност ојачана је чињеницом да је оженио Рускињу Ели са којом има троје деце.

„Он је за наше суграђане био Ђорђе Марјановић, а нама је био отац, пре свега га посматрамо као оца и имали смо такав однос. Нисам у почетку био свестан те његове величине у уметничком  смислу, а касније кад сам мало већ одрастао и сазревао, онда сам схватио шта је оставио иза себе у музичкој историји СФРЈ,“

сматра Марко Марјановић који је чајетинској публици донео још једну књигу, „Ђорђе – мој живот“ аутора Дикана Панића који на нешто личнији начин приказује биографију од родног Кучева, преко студирања фармације, до прегршт музичких награда и највиших државних ордена Југославије и СССРа. Ово вече није могло проћи без Марјановићевих песама у форми ексклузивних видео снимака, а посетиоци библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ послали су поздраве чувеном извођачу.

https://www.youtube.com/watch?v=qTKD_XGJo3U&feature=youtu.be