Омогућено издавање пасоша за само 48 сати

Редови за чекање на издавање докумената су често предугачки, али на то смо некако и навикли. Ипак, ако се деси да вам хитно треба пасош, да сте у последњи час схватили да вам је стари истекао, или да важи мање од три месеца од термина када сте планирали да се вратите са путовања (пропис Европске уније), а немате времена да чекате први слободан термин за вађење нове путне исправе, од недавно, постоји решење и за то.

Крајем прошле године, наиме, усвојен је Закон о изменама и допунама Закона о путним исправама, који је ступио на снагу 23. новембра прошле године и тиме је омогућено издавање пасоша за само 48 сати!

- Уредбом о врстама услуга које пружа Министарство унутрашњих послова и висини таксе за пружене услуге бр. 51/2019, прописано је да се за подношење захтева по приоритету и издавање пасоша, а без приложеног доказа о хитности плаћа такса која износи 5.000 динара - наведено је на сајту Министарства унутрашњих послова.

Дакле, ако вам хитно треба пасош, за то ћете морати да платите додатних 5.000 динара (новчани износ за цену обрасца пасоша који није по хитном поступку је 3.600), али онда путну исправу можете да подигнете за само 48 сати. Уз потребну документацију можете приложити и захтев за издавање по хитном поступку.

Извор: Србија данас