ОНОВНА ШКОЛА "ДИМИТРИЈЕ ТУЦОВИЋ" СА ЗЛАТИБОРА ОСВОЈИЛА УВ ИНДИКАТОР

Одељење 1/3 учитељице Радмиле Мијаиловић, Основне школе “Димитрије Туцовић” Чајетина, издвојено одељење Златибор, освојило је УВ индикатор, специјални мерач УВ зрачења, на конкурсу “Два лица сунца”. Конкурс је организован у оквиру кампање „Заштита за све” чији је циљ подизање свести деце о важности заштите од сунца за њихово здравље сада и у будућности.

 

„Деца која похађају нашу школу проводе доста времена напољу, а на Златибору је УВ зрачење високо чак и током зимских дана. Такође, лети се овде бележи већи УВ индекс него у граду. Кампања „Заштита за све” и позив за конкурс „Два лица сунца” инспирисали су нас да са њима више разговарамо о одговорном понашању на сунцу и начинима заштите од негативног сунчевог зрачења,” каже учитељица Радмила Мијаиловић и објашњава да су током рада на видеу за конкурс њени ђаци, али и она сама, научили много. „Информације и методологију за рад са ученицима на ову тему добила сам током онлине обуке, која је у оквиру ове кампање доступна на сајту Министарства просвете, а коју су морали да прођу сви учитељи који су желели да учествују на конкурсу. То нас је инспирисало да почнемо да проверавамо индекс УВ зрачења свако јутро пре почетка наставе. Подршку да проширимо наш ангажман и да учествујемо на конкурсу добили смо од директорке школе, а онда и од родитеља деце која су радила на изради пројекта”, објашњава учитељица Мијаиловић.

Прваци ове школе освојили су награду на конкурсу „Два лица сунца” цртајући и правећи видео у коме објашњавају зашто је боравак на сунцу значајан за правилан раст и развој, али и због чега сунчево зрачење може бити опасно, те је важно правилно се заштити.

https://www.youtube.com/watch?v=vrFY4GQBNgQ

Обуци мајицу, обавезно носи капу или качкет и наочаре са УВ филтером, на кожу нанеси крему за заштиту од сунца, не излажи се сунчевим зрацима у периоду од 10 до 17 часова када је сунца најјаче – кажу ђаци 1/3 у свом видеу. УВ индикатор који су освојили на конкурсу „Два лица сунца” биће, у складу са актуелном ситуацијом и ритмом рада основних школа, постављен на видно место на улазу школа.

“Наша школа у односу на друга издвојена одељења има доста ђака, што нас, наравно, радује. Организујемо наставу за ученике од првог до осмог разреда, а сваки разред има по два одељења. Веома ми је драго да су захваљујући свом раду ученици много тога научили о одговорном понашању на сунцу. Када буде постављен на улазу у школу, УВ индикатор ће инспирисати и друге ученике да предузму одговарајућу заштиту од сунца, а ја и учитељи ћемо их свакако на то мотивисати. УВ индикатор ће, такође, бити користан и наредним генерацијама,” каже директорка школе, Милка Васиљевић, и додаје да је веома важно да се организују овакви конкурси и кампање јер децу одговорном понашању и здравим навикама учимо и код куће и у школи.

Кампању “Заштита за све”, организовали су другу годину за редом "Еуцерин Србија" и Фонд Б92, уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете Републике Србије, а конкурс је трајао од 20.јануара до 7.марта. УВ индикаторе, који показују тренутну јачину УВ зрачења и одговарајући начин заштите од сунца, освојило је још 19 школа широм Србије.