У оквиру 14. Сајма сувомеснатих производа у Мачкату одржана је и едукација о производњи и конзервисању сточне хране. Предавања пољопривредницимао држали су представници Института за крмно биље из Крушевца.
Већ дужи период овај институт је вршио истраживања у различитим местима Златиборског округа о потенцијалима за развој сточарства. Резултати истраживања говоре да су услови у нашем крају идеални за раст трава, чему погодују кисело земљиште и временски услови.
Травњаци и детелинско-травне смеше су веома распрострањене и имају висок потенцијал за давање приноса. Међутим, чињенице казују, рекао је један од предавача, др Зоран Лугић, да наши фармери праве доста пропуста у производњи сточне хране, иако се зна да она у великом делу утиче на формирање цена крајњих производа, као што су месо и млеко.
„Циљ данашег предавања о правилном конзервисању хране јесте да се смање губици у њеној припреми, побољша квалитет и продужи рок чувања“.
Институт за крмно биље из Крушевца има намеру да и убудуће сарађује са пољопривредницима нашег краја, уз подршку чајетинске општине.