Општина Чајетина организује трибину о концетрацији полена

Општина Чајетина одржаће трибину на тему представљање резултата мерења концетрације алергеног полена у ваздуху на Златибору током 2017. године које ће се одржати 14. марта у 12 часова у Институту Чигота.

Представница општинске управе Чајетина Данка Николић каже да општина већ пет година врши мерење концетрације полена у ваздуху и биће упоређени резултати из претходне године са свим годинама уназад:

"Врло је битно напоменути да општина Чајетина има мале концетрације полена у ваздуху и када се резултати упореде са свим осталим местима у Србији. Нарочито је битно нагласити и да су мале концетрације амброзије која је врло распрострањена у нашој земљи. Измерени резултати су врло значајни јер људи који имају проблем са алергијом долазе на Златибор баш у тим периодима када им смета јер на Златибору има мање утицаја и мање осећају промене",

каже Николићева. Трибину води руководилац групе за мониторинг полена Агенције за заштиту животне средине Мирјана Митровић Јосиповић из Београда.

Теме трибине:

  • Мониторинг – мерење концетрације полена у ваздуху на територији општине Чајетина од 2013. године (пето година)
  • Представљање резултата од претходне 2017. године који ће бити бити упоређени са претходним извештајима, који приказују мале концетрације полена а нарочито амброзије на територији општине Чајетина
  • Представљање начина мерења – уређај за мерење полена је увек постављен на метеоролошкој станици на Златибору
  • Периоди вршења мерења
  • Значај података за потенцијалне туристe
https://www.youtube.com/watch?v=tcPfim1nMwY