Откупна цена малине 250 динара

m

Почетна цена откупа малине биће 250 динара по килограму, а размер добити произвођача и хладњачара биће у односу 60 према 40 одсто од просечне извозне цене у корист произвођача, усаглашено је на данашњем састанку у влади министра пољопривреде Александра Мартиновића са малинарима и хладњачарима.

Мартиновић је одржао састанак са представницима асоцијација удружења малинара и хладњачара и како је саопштено из министарства, коначно је постигнут договор.

Осим договора око откупне цене, држава ће процес откупа малине пратити двосмерно и уколико буде било неопходно, а у циљу да ниједна страна не буде оштећена, интервенисаће у складу са законом.

У вези са постигнутим договором биће потписан и споразум, саопштило је министарство.

Мартиновић је овом приликом још једном истакао да само заједно односно синергијом пољопривредника и државних органа може да се одговори на изазове веома захтевног светског и европског тржишта хране, у конкретном случају малине.

Он је истакао да би било целисходно да се направи систем у коме ће и мали и велики произвођачи сихронизовано функционисати.

Данашњем сусрету претходио је састанак у понедељак, а који је, како наводе из министарства, оцењен као најконструктивнији до сада и који је протекао у веома пријатељској атмосфери.

Састанку је присуствовала државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ливија Павићевић, државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић, помоћник министра унутрашње и спољне трговине Жарко Малиновић, помоћници министра пољопривреде Александар Богићевић и Ненад Катанић, као и председник скупштинског Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић.

Осим представника министарстава састанку су присуствовали и представници Привредне коморе Србије, Републичког завода за статистику и председник општине Ариље Предраг Маслар.