Отпуштање из болнице после првог негативног теста на корону, Заводи издају потврду о спроведеној изолацији

Епидемиолог Предраг Кон истакао је да се све особе, које су биле у самоизолацији 14 дана због контакта са инфицираним лицем, по истеку изолације враћају се на посао, било да су тестиране или не.

Кон је упитан колико дана у самоизолацији остају особе које су биле у контакту са зараженим лицем, односно када се враћају на посао, и која им је потврда потребна, рекао је да се најчешће особе које су биле у контакту са инфицираним тестирају, а да је то обавезно за здравствене раднике.

Објаснио је да је правно регулисано ко спроводи надзор у току самоизолације, а то је надлежни Завод за јавно здравље, који издаје потврду да је изолација спроведена под надзором.

„Ако је самоизолација била због путовања у иностранство, могуће је и да се та лица нису јавила надлежном заводу, па једини који могу да изврше потврду јесу они који су контролисали, а ако је то полиција неопходно је да изда неку потврду на основу које ће надлежни завод издати своју. Не може надлежни завод да издаје потврде тамо где није вршио надзор“,

рекао је Кон и указао је да путници из међународног саобраћаја добијају решење санитарне инспекције о здравственом надзору који траје 28 дана. Кризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД19 донео је одлуку да се пацијенти могу отпуштати после првог негативног теста, док ће им други тест бити урађен после 14 дана кућне изолације.

"Пацијент који се лечи од болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, а налази се на болничком лечењу у болници или у привременом објекту за смештај и лечење оболелих од заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 код кога је први контролни тест (PCR налаз бриса) негативан и који је у добром општем стању отпушта се из болнице Привремене болнице, уз налог за наставак обавезне кућне изолације у наредном периоду од 14 дана од дана отпуста, тако да је критеријм за отпуст клиничко излечење уз један негативан PCR налаз бриса.

Други контролни тест (PCR налаз бриса) пацијенту ће бити узет након истека обавезне кућне изолације, односно након протека периода од 14 дана од дана отпуста од стране надлежног дома здравља,"

стоји у закључку Кризног штаба.