Отворен јубиларни 20. Сајам сувомеснатих производа (видео)

Jубиларни 20. Сајам сувомеснатих производа, популарна "Пршутијада", отворен је данас у хали постављеној у порти цркве Св. пророка Илије у Мачкату. Своје производе изложио је 21 локални произвођач, а они су се такмичили у пет категорија. Сајму су присуствовали и инострани излагачи као и велики број љубитеља ове манифестације и укуса златиборских сувомеснатих производа.

https://www.youtube.com/watch?v=pJ9fXkZ80Cs&feature=youtu.be

21 излагач од укупно 33 члана Удружења произвођача сувомеснатих производа златиборског округа "Мачкат", представило се са традиционалним производима нашег краја - кобасице, свињска и говеђа пршута, стеља и сланина. Оцењивање квалитета сувомеснатих производа - укуса, мириса, боје, изгледа пресека, вршио је "Југоинспект" из Београда, а десет чланова жирија изгласали су победнике.

"Двадесети пут се налазимо овде у Мачкату, све смо бројнији и надамо се да ћемо потрајати  и у наредних 200 година и да ћемо бити још већи и успешнији, са још више гостију и још већим бројем излагача и успешних произвођача",  каже Владе Бојовић, директор Еко аграра.

Добитник златне медаље за најбољу говеђу пршуту је Mитар Марић који каже: "Ово ми није прва награда. Прошле године сам добио златну медаљу за свињску пршуту и овчију стељу. Ми смо познати по говедини и ове године је наша говеђа пршута била најквалитетнија. Рецепт за победу је квалитетно месо, чист ваздух и добро буково дрво".

Прво место у категорији свињска пршута и бронзу за сланину добио је Радомир Шопаловић: "За добру свињску пршуту мора се кренути од добре сировине, добре свиње. Након што се месо добро осоли, мора дуго стајати у соли и мора се сушити на лаганој ватри од буковог дрвета".

На самом почетку свечаности зачули су се звуци трубе оркестра Мирослава Ћунисијевића из Пожеге, након којих су присутни могли да уживају у играма КУД-а "Крива Река" из Косовске Каменице. Отварајући манифестацију председник општине Чајетина Милан Стаматовић обратио се присутнима.

"На самом почетку желим пре свега да се захвалим произвођачима који проносе славу и чувају традицију ових наших производа. Надам се да ћемо уз помоћ општине Чајетина и озбиљних произвођача, након ових 20 одржаних сајмова, дочекати и тај дан да заштитимо ово географско подручје и да брендирамо ове производе а затим да са њима изађемо у Европу", каже Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Инострани гости овога пута били су представници произвођача француских сирева.

"Наша тајна је у самом географском положају Алпа. То су сиреви од крављег млека које треба да буде јако масно, лагано да сазревају како их не бисмо шокирали и не сме се брзо осушити", рекао је Оливиер Длузну.

Сувомеснати производи који су заштитни знак овог краја  на изложбеном сајму могу се купити и пробати до недеље у 18 часова, када је и затварање сајма. Последњег дана мачкатске пршутијаде биће извучени срећни добитници наградне игре за коју су припремљене вредне робне награде.

Добитници награда: Најбоља говеђа пршута:
 1. Митар Марић
 2. Илија Стојановић
 3. Милија Брковић
Најбоља свињска пршута:
 1. Радомир Шопаловић
 2. Алексадар Радојичић
 3. Бранко Шопаловић
Најбоља овчија стеља:
 1. Душан Стојановић
 2. Драган Стојановић
 3. Владимир Анџић
Најбоља сланина:
 1. Драгољуб Шопаловић
 2. Радомир Шопаловић
 3. Бранко Шопаловић
Најбоља домаћа кобасица:
 1. Ружица Стојановић
 2. Александар Челиковић
 3. Владимир Анџић
[easy_image_gallery gallery="818"] Данка Миловановић