Отворена 2.Ликовна колонија у Кривој Реци (видео)

лк

Другу годину за редом ОШ „Миливоје Боровић“ отворила је своја врата сликарима из земље и иностранства на сликарском зборовању у Кривој Реци. Ликовна колонија под именом „У част учитељу“ почела је данас и трајаће до 21. јуна.

У овогодишњем сликарском сазиву у Кривој Реци ствараће се и дружити са децом и одраслима сликари из Србије и Републике Српске: Ђорђе Станић, Бернард Љубас, Божидар Јоксимовић, Дражен Милић, Драган Тасић, Биљана Лазаревић, Биљана Марић, Даница Шишовић и Миленка Павловић. Данас је Ликовна колонија свечано отворена програмом који су припремили ђаци, учитељи,наставници ове школе. 

 "То је, заправо, наставак некадашњих ликовних колонија које је организовао учитељ Илија Јелисијевић. Прошле године смо имали пет уметника, а ове године је сазив још богатији и имамо девет сликара. Неки су били и прошле године, а неки су по први пут на овој ликовној колонији.Деца су одушевљена што се ово дешава у нашој школи, а то и јесте наш задатак, да им уметност и културу приближимо, да их освојимо од тв екрана и свих тих садржаја који су им доступни а нису баш тако добри, и мислим да је ово права прилика да деца науче нешто ново и сазнају више о уметности, естетици", каже Ивана Јовановић, учитељица и једна од организатора Колоније.

Отварајући Колонију, директорка Ана Ристановић подсетила је присутне на све разлоге због којих манифестација носи име „У част учитељу“.

"Неко из детињства понесе само успомене, а неко у очима, ушима, срцу, сачува још мало оне радозналости и немира па је увек спреман на неке нове идеје, нове успехе и нове победе. Такви су учитељи. Ови ликовни сусрети су у ствари показатељ да смо ми сачували и сећање на нашег учитеља Илију, и све учитеље који раде и у овој школи и у школи у Мачкату, и који ће неговати ову, сада за нас, традицију".

сликарима је и гост из Требиња, Дражен Милић, који каже да се на овим просторима осећа као код куће. Због бројних обавеза не стиже да се често одазове позивима за учешће на колонијама, али овом позиву није одолео.

"Прелијеп крај и врло инспиративан за све врсте умјетности, посебно за сликарство. Погледајте само около, колико је ту боја, живости, то је мелем за душу.У атељеу се већином ради то штафелајно сликарство које је унапријед припремљено. Тек кад изађете у природу, оно што вам  прво западне за опко, то почнете да сликате и никад не знат шта ће на крају да испадне од те слике", објашњава ни сами шта ће на крају да Милић.


За стварање, дружење, излете на који ће их повести домаћини, сликари ће имати шест дана, након чега ће публика имати прилику да види колико су били инспирисани овим златиборским селом и каквим бојама су сликали своју околину, људе, расположења.