Отворена изложбa посвећена Десанки Максимовић у КЦ Златибор (видео)

изложба посвећена песникињи Десанки Максимовић

У галерији Културног центра Златибор отворена је изложба посвећена песникињи Десанки Максимовић. Аутор изложбе је Олга Красић Марјановић из Библиотеке града Београда.

Изложба Библиотеке града Београда „Памтићу све“, посвећена животу и стваралаштву српске песникиње Десанске Максимовић, отворена је у галерији Културног центра на Златибору. Изложба је реализована у сарадњи  Библиотеке "Љубиша Р.Ђенић", Библиотеке града Београда и Библиотеке "Чигота". На самом отварању присутнима су се обратиле Љиљана Ракић, заменик директора библиотеке Љубиша Р. Ђенић, ауторка изложбе Олга Красић Марјановић, као и ученице ОШ „Димитрије Туцовић“ са Златибора, које су говориле Десанксину песму „Крвава бајка“.

"Десанка је зрачила изузетном добротом, љупкошћу, једним старинским господством. Она је рођена песникиња, врло рано је почела да ствара и јавила се у књижевности као изразиро лирски песник, а њен песнички дар је одмах запазио Велимир Живојиновић Масука, када и објављује неке њене песме у часопису "Мисао"", истакла је Олга Красић Марјановић, ауторка изложбе.

На постављеним банерима су представљени најважнији моменти из њеног живота и рада: детињство, младост, школовање, први песнички покушаји, и први објављени стихови, гостовања на свим значајним манифестацијама у тадашњој Југославији, разгледнице, писма.

"Ја сам имала ту срећу да упознам њену сестричину, која је дуго чувала комплетну докуменатацију, породичне албуме, фотографије, разна документа, најразличитије уговоре са издавачима, гостовања по културним установама,награде и одликовања, а она је добила скоро све награде. Била је веома позната и призната у друштву, академик Српске адемије наука и уметности... Све ове информације су ми стављене на располагање, а ја сам направила избор најважнијих догађаја из живота Десанке". 

Изложба је први пут приказана 2013. године, поводом 115 година од рођења и 20 година од смрти песникиње.