Отворена изложба слика Милене Шотре

изложба

 У музеју „Старо село“ у Сирогојну отворена је изложба слика Милене Шотре. Видети ове слике у Србији сматра се за ретку прилику, јер је највећи део стваралаштва Милене Шотре у депоима у Херцег Новом и Требињу.

Милена Шотра рођена је у Стоцу, због чега је називају и првом хервеговачком сликарком. Највећи део свог стваралаштва везала је за Херцег Нови, а управо су мотиви попут старе куће Ива Андрића присутни на сликама изложеним у „Старом селу“.

„Она је често патила за својим родним крајем, а Херцег Нови никада није одвајала од Стоца, сматрала га је за своју другу кућу“, каже Гордана Крунић, директорка галерије и музеја у Херцег Новом.

Од 40 слика Милене Шотре, колико их је у галерији у Херцег Новом, у Сирогојну је изложено 15, при чему доминирају пејзажи и портрети.

„Лепо је да мало променимо доживљај и да планински амбијент оплеменимо бојама Медитерана. Део слика које су изложене код нас инспирисане су Тунисом, Турском, Стокхолмом…“ каже Драган Цицварић, кустос музеја „Старо село“ у Сирогојну.

Сарадња херцегновске галерије са музејом из Сирогојна успостављена је прошле године, када су представници „Старог села“ гостовали у Херцег Новом. Изложба слика Милене Шотре трајаће до 7. јуна.