Отворена изложба у част Милунке Савић (видео)

г

У галерији Културног центра на Златибору поводом 50 година од смрти Милунке Савић отворена је изложба “Из Копривнице у вечност”. Изложбу организује "Културни центар Златибор” Чајетина у оквиру циклуса посвећеног знаменитим српским женама којим ће бити обележен март.

Изложба „Из Копривнице у вечност“, приређена поводом обележавања пола века од смрти највеће српске хероине Милунке Савић, постављена је на Златибору у галерији Културног центра. Представљене фотографије са пратећим текстовима прате животни пут највеће српске хероине која је учествовала у Балканским ратовима и Првом светском рату. Ауторка изложбе је Данијела Матовић из Рашке.

"Прошле године, тачније 5. октобра, навршило се тачно 50 година од упокојења наше велике Милунке Савић. У то име, Центар за културу "Градац" и њена родна Рашка, приредили су изложбу чији сам ја аутор. Изложба говори о њеном животу, њеном ратовању и о Рашки, тачније о томе како се Рашка одужила Милунки Савић својим изложбама, изложбеним поставкама, манифестацијом итд. Ова изложба коју сам урадила у ствари је, на неки начин, наставак и круна онога што сам радила годинама уназад, а то је прикупљање грађе о њој, о њеном животу кроз документа, фотографије, исказе њених рођака и људи који су је познавали. Изложба јесте настала на брзину али сам ја годинама радећи у Центру за културу "Градац" на поставци о Милунки Савић, имала грађу коју сам на крају уобличила у ову изложбу", рекла је Данијела Матовић, ауторка изложбе.

Овом приликом Никша Барлов, директор Центра за културу „Градац” Рашка, и Даница Јевтић Шишовић, директорка "Културног центра Златибор" Чајетина, потписали су протокол о сарадњи. Успостављање сарадње логичан је наставак програмских активности које "Културни центар Златибор" Чајетина остварује са бројним установама културе широм Србије.

"С обзиром да је ово једно од највећих туристичких центара и изузетно је добро посећен а знам да се овде одржавају и изванредни културни програми, надам се да ћемо успоставити сарадњу на обострано задовољство", каже Никша Барлов, директор Центра за културу "Градац".

"Сарадња са Културним центрима који већ добро раде су за нас веома значајни. Када смо оснивали ову нашу установу културе огледали смо се на Центар за културу "Градац". Видели смо њихов рад и рад њихових историчара уметности и препознали квалитет. Задовољство нам је да их дочекамо овде са изложбом о Милунки Савић и да потпишемо протокол о сарадњи", каже Даница Јевтић Шишовић, директорка "Културног центра Златибор" Чајетина.

Жена која је у историјском памћењу позната као жена са највише одликовања у историји ратовања биће додатно представљена и у представи "Милунка" београдске глумице, Весне Станковић 2. марта у Културном центру на Златибору.