Паметне електроенергетске мреже важне за систем и потрошаче

цигре

Паметне електроенергетске мреже омогућавају прикупљање и обраду података са дигиталних мерних уређаја, превасходно паметних бројила, што омогућава да су подаци о токовима енергије поузданији за анализу, а уједно и потрошачи добијају прецизније податке на основу којих могу планирати своју потрошњу, изјавио је Милош Живановић, ИТ експерт у области електроенергетике. Он је на 36. Саветовању Српског националног комитета Међународног савета за велике електричне мреже (ЦИГРЕ), које се одржава на Златибору, рекао да се предности за електоенергетски систем односе на смањење губитака, као и да се на основу података може вршити бољи увид у кретање токова енергије и планирати унапређење система и остварити уштеде.

"Паметне мреже омогућавају и прикупљање података о производњи што је неопходно за успостављање система обновљивих извора енергије, превасходно соларних панела, али и минихидроелектрана или ветрогенератора", навео је Живановић.

Како је казао, софтвер компаније Нитес управо обезбеђује податке на основу којих систем генерише различите резултате и омогућава оперативну стабилност.

"Систем дефинише различите модуле решења, превасходно имамо систем за даљинско очитавање паметних уређаја и елементе система који омогућавају обраду података, осигуравају квалитет кроз различите алгоритме, односно анализе квалитета, елементе за системску интеграцију и синхронизацију података, а све у складу са међународним стандардима", рекао је Живановић.

Он је навео да је вештачка интелигенција у последње време свеприсутна у електроенергетском сектору и да је интегрисана у platformu "Sybil".

"То су алгоритми машинског учења, који на основу података који су присутни из паметних електро мрежа употпуњених подацима о временским приликама, омогућавају да извршимо планирање производње, процену недостатка, симулацију производње, предвиђање потрошње, откривање аномалија и профилисање оптерећења, што је све од великог значаја за оптимално функционисање електроенергетског система", закључио је Живановић.

ИТ компанија Нитес је део међународне групације са седиштем у Чешкој, у чијем саставу послују и ћерке компаније у Немачкој, Босни и Херцеговини и Црној Гори, а бави се иновативним приступима у развоју и имплементацији комплетних софтверских решења применљивих у сектору енергетике, телекомуникација и комуналних услуга.

Саветовање ЦИГРЕ које је на Златибору ове године почело 22. маја и завршава се данас, окупља научне и стручне делатнике, организације из области науке, електропривреде и електроиндустрије који кроз писане стручно-научне радове и свеобухватну стручну расправу дају допринос решавању актуелних проблема везаних за рад и развој електроенергетског система.

Током четири дана у оквиру пленарних сесија студијских комитета представљено је 177 радова који се тичу актуелних тема важних за превазилажење постојеће енергетске кризе и за развој електроенергетског и енергетског сектора, и најављене су могуће реформе паневропског тржишта електричне енергије које је иницирано неодрживим растом тржишних цена електричне енергије.

Извор: Мајопублик