Парохијски дом у Чајетини у новом руху (видео)

п

Великим трудом чајетинског свештенства и уз подршку локалне самоуправе и парохијана, из месеца у месец, мења се изглед црквене порте храма Светог Архангела Гаврила у Чајетини. Након што је урађен прилазни плато и постављен тротоар око Храма и парохијског дома за свештенике, завршени су и радови на фасади новог парохијског дома. До потпуног завршетка свих преосталих радова, потребно је још око 10 милиона динара чиме ће објекат од 800 квадрата бити комплетно готов.

Захваљујући бризи локалне самоуправе, парохијана и многобројних радних организација, нови парохијски дом у порти храма Светог Архангела Гаврила у Чајетини, добио је потпуно нови изглед. Постављањем фасаде са каменом облогом, спољашњи радови приведени су крају и тренутно је акценат на извођењу унутрашњих послова. 

„Искоришћена је лепа јесен, у потпуности је урађено подно грејање и изравњавајући слојеви и тренутно имамо мајсторе који под овим условима могу да раде унутра, а то су керамичари, који комплетну подну површину облажу керамиком и молери, који у зависности од својих обавеза долазе. До сада је четвртина молерских радова завршена. После 134 године црквена општина Чајетина, надам се до Никољдана ове године, добиће своју канцеларију. Такође, потрудићемо се да још неки простори буду припремљени и да Божић по први пут, након свете литургије, обележимо трпезом љубави као хришћанска заједница, у простору предвиђеном за те сврхе“, рекао је Петар Лазић, старешина Храма у Чајетини. 

Вишенаменски објекат у порти чајетинске цркве замишљен је као место где ће бити смештене две свештеничке канцеларије, стамбени простор, мања и већа  сала са кухињом за обележавање црквене славе, магацински простор, котларница, подрум и јавни тоалет. 

„Посебна ми је радост и то ћу сваки пут да нагласим,  да је Храм у потпуности завршен. Нисмо имали намеру да журимо али једноставно смо имали срећу да се и ситан инвентар набави много брже него што смо очекивали. Заиста са поносом и посебном радошћу увек причам о овоме, јер ако нам је Храм несређен и ако није у стању каквом би требало да буде, све ово около би било бесмислено“.

Наредни озбиљан подухват јесу радови на ограђивању дворишта са којима ће се кренути на лето следеће године а који ће бити круна свих досадашњих радова.