"Пажљивко" међу првацима чајетинске општине (видео)

п

 Данас је у Дому културе у Чајетини већ традиционално организована представа „Пажљивкова правила“ са циљем да се на забаван а едукативан начин деца науче основним правилима безбедног понашања у саобраћају.

Агенција за безбедност саобраћаја РС и Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина настављају да сарађују на едукацији деце о основним правилима безбедног понашања у саобраћају кроз једну од популарних активности , а то је  представа Пажљивкова правила. Она је данас изведена у Дому културе  а присуствовали су јој сви прваци са територије општине Чајетина.

"Представа Пажљивко је замишљена као саобраћајно-образовни час који на један едукативан и занимљив начин деци треба да представи правилно понашање у саобраћају, али и да их упозори на последице неправилног понашања", рекао је Срђан Радовић, члан СЗБС општине Чајетина.

"На жалост, годишње у саобраћајним незгодама страда око десеторо деце. Сложићемо се да је то велики број. Због тога организујемо овакве активности и надамо се да ћемо у будућности покрити што већи број градова. Захваљујем се самом Савету за безбедност саобраћаја Општине Чајетина који је успешно организовао ову представу и који је заједно са Агенцијом обезбедио поклончиће за малишане", каже Никола Новаковић, Агенција за безбедност саобраћаја

Сарадња између локалног Савета за безбедност саобраћаја са Агенцијом за безбедност саобраћаја траје од 2016. године и током ових година успешно је спроведено мноштво активности. Најзанимљивија деци јесте управо едукативна представа „Пажљивко“, али и такмичење „Пажљивкова смотра“ на којем млади Чајетинци постижу добре резултате.

"Ми смо општина која је већ 2017. године била део пројекта Пажљивкова смотра, једна од пет општина у Србији која је започела овај пројекат. Сада се то већ ради у већини градова и општина на територији Србије.  Показало се да наша деца имају висок степен знања. Оно што је проблем у нашој општини јесте недостатак опште саобраћајне сигнализације; немамо семафоризоване раскрснице, недостају пешачки прелази у руралним срединама, на чему треба посебно да радимо", нагласио је овом приликом Радовић.

Такође се са децом ради на полигонима где им се на практичан начин  скреће пажња на могуће грешке и безбедно учешће у саобраћају. СЗБС општине Чајетина посебно апелује на родитеље да својим примером буду узор деци, јер се само заједничким напорима може постићи жељени циљ, а то је да нема страдале и повређене деце у саобраћају  на путевима Србије.